Sevgili okuyucum, size diyeceklerki evinizde ekşi maya barındıramazsınız ve her zaman bu sattığım saşeleri alıp içine atmanız lazım. Keza yaptığınız yoğurt için de maya olarak kullanamazsınız, içindeki probiyotikler zayıflayacak diyecekler. İşte bu insanlar şeytanın ta kendisidir. Neyse ki bu satırları okuyorsanız doğru bilginin nerede olduğunu da biliyorsunuz demektir.
Evde ekşi maya veya yoğurt mayası barındırmak çocuk bakmak gibidir. Yediricen, içiricen, altını değiştiricen ve büyütücen. En sonunda bu dünyadan göçerken de arkadan gelenlere bırakacaksın. Ayrıca mümkün olan en fazla kişiye de dağıtmaya özen gösterin. Ne kadar dağıtırsanız o kadar iyi. Bir gün bir şey olur, sizdeki maya ölürse, verdiğiniz kişilerden tekrar alabilirsiniz.
Şimdi gelelim ekşi ekmek mayasının yararlarına.
1- Sindirimi kolaydır
Hamurun fermentesi sırasında nişastaların çoğu parçalanarak sindirime hazır hale gelir. Mide ve bağırsaklar yorulmaz. Besinler fermente işleminden dolayı sindirilmeye müsait durumdadır.
2- Glisemik indeksi düşüktür
Hamur içindeki protein ve nişastaların LAB bakterileri ve mayalar tarafından kullanılması sonucu “kötü şeker” tabir edilen çoğu madde yok olmuştur. Yani kan şekerini hoplatacak şekerler yoktur.
3- Gluten intoleransı için iyidir
Uzun fermente süresi ile ekşi mayalı ekmek içindeki glutenin çoğu bölünerek amino asit haline gelir. Bu yüzden gluten problemi olanlar ekşi mayalı ekmek tercih etmelidir.
Gluten intoleransı ve çölyak hastalarının aslında glutene değilde tarımda kullanılan herbisit ve insektisidlere karşı hassas olduğunu biliyor muydunuz? Bu konuda yapılmış pek çok bilimsel araştırma var, işte bunlarda biri.
4– İyi asitlerin çokluğu
LAB ile parçalanan maltoz laktik asit üretir. Laktik asit sindirime yardımcı olurken phytic asit gibi tehlikeli asitlerin çoğalmasını da engeller. Asidik ortam ayrıca hastalık yapan patojenik bakterilerin de üremesini engeller.
5- Maya bakterilerinin azlığı
Ekşi ekmek mayası tek bir maya hücresinden oluşmaz. Farklı bakteri, maya ve küflerin beraber yaşadığı bir oluşumdur. Ticari kuru maya ile yapılan ekmeklerde maya enfeksiyonu tehlikesi varken, ekşi mayada böyle bir tehlike yoktur.
6- Sağlıklı bir ekmektir
Probiyotik LAB bakterileri ve mayaların simbiyozu bize sağlıklı bir hamur için zemin hazırlar. Ekmek piştiğinde bu canlılar ölse de ürettikleri yararlı kimyasallar vücut için gerekli vitamin, pito-kimyasal, mineral, proteinleri sağlarlar.
7- Doğaldır
Endüstri devriminden evvel her evde bulunan ekşi maya bize doğal yollardan bir ekmek mayası sunar. Yapılan ekmekte doğallığa bir adım daha yaklaşır. DNA’mızın ve sindirim sistemimizin alışık olduğu bir gıda türüdür.
8- Harici koruyucu madde içermez
Ekşi maya içindeki bakteri, maya, küf topluluğunun ürettiği antibiyotik, asitler ve koruyucu maddeler dışında koruyucu ya da katkı maddesi içermez. Ekşi mayalı ekmek ticari maya ile yapılan ekmeğe göre daha uzun dayanır.
Ticari kuru mayalarda kullanılan Potasyum bromat maddesinin kansorejen olduğunu biliyor muydunuz? Azodicarbonamide ve Nitrojen Diyoksit diğer iki madde ve ticari ekmek yapımında kullanılıyor. Hepsi toksik veya kanser yapıcı maddeler. Kaynak
9- İyi bir enerji kaynağıdır
Buğday, çavdar gibi kullanılan unların besleyici maddelerini insanın sindirebileceği hale getirdiği ve yapısındaki liflerle sindirimdeki iyi bakterileri desteklediği için iyi bir enerji kaynağı ve doyurucu bir ekmektir.
10- Besleyicidir
Sağlığımız için gerekli olan vitamin ve mineralleri barındırdığı için besleyicilik açısından “yoğun besinli” bir gıdadır. Ekşi ekmekte demir, manganez, kalsiyum, B1-B6, B12, folat, çinko, potasyum, tiyamin, niacin, riboflavin, selenyum, magnezyum, fosfor ve E vitamini mevcuttur. Kullandığınız unları da dikkatle seçerseniz bu besin maddeleri daha da artacaktır.
11- Tad ve Aroma açısından zengindir
Ekşi ekmek doğru yapıldığında ekşi olmayan ve tad açısından kullanılan unların aromasını en iyi yansıtan, o aradığımız eski tadları deneyimlememizi sağlayan bir ekmektir.
Pingback: Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı – Gürkan Yeniçeri