Irımtüzende Tuz Kullanımı

Irımtüzenin (aquaponics) kapalı devre balık ve sebze yetiştirme olduğunu daha önce belirtmiştim. Sistem içinde tuzun (NaCl) önemi de oldukça büyük. Akuakültür uygulamalarında tuz aspirin gibi işe yarıyor.

Bildiğimiz kaya tuzu veya deniz tuzu bizim için en iyi tuzlardan biri. Deniz tuzu sanki biraz daha iyi gibi geliyor bana; sebebi de berilyum isimli iz-mineralini barındırma olasılığı ve kaya tuzuna göre mineral açısından daha zengin.Aslında

Yerinde ve doğru kullanıldığında, tuz pek çok deri üstü parazitini iyileştirmede ilaç görevi görüyor. Bu parazitlerden bazıları Costia, Epistylis, Trichodina, Chilodonella, Dactylogyrus ve Gyrodactylus.

Irımtüzen sistemine tuz eklemeden evvel dikkat etmemiz gereken bir kaç püf noktası var:

1- Hassas ve doğru bir tartı kullanılması şart. Su miktarı az olduğu için göz kararı tuz eklemek daha kötü sonuçlar doğurabilir.

2- Sistemdeki suyun miktarının doğru hesaplanması gerekir. Çakıl dolu sebze yataklarında, balık tankında, filtrede ve sistemde dönen suyun tam olarak hesaplanması ve akabinde istenen tuz oranına göre tuz miktarının hesaplanması çok önemlidir.

3- Hastalık için tuz kullanacaksanız önce bir hastane tankı hazırlayıp bir iki balığa tuz uygulayın. Eğer balıklar çok fazla tepki göstermiyorsa, tüm sistemde uygulama yapabilirsiniz. Sebze yataklarında çilek yoksa 6 ppt kadar tuz kullanabilirsiniz.

4- Eğer balıklarda stress işaretleri beliriyorsa, tuzlu suyu taze suyla değiştirmek için hazırlıklı olun.

Irımtüzende zaten her zaman 1000-2000 ppm arası (her 1000 litre suya 1 kilo tuz) tuz bulunduruyoruz. Bu hem balıkların derisinin üstündeki mukus tabakasına hem de iyi bakterilere yarar sağlıyor. Ayrıca nitrit çoğalırsa balıkları koruyor. Yukarıda saydığım parazitleri kontrol altında tutmak için de gerekli. Sistemin bir nev-i sigortası.

Dekuple Sistem Neden Önemli?

Eğer hastalık baş gösterirse o zaman tüm sistemin tuzlanması gerekir ama sadece balık tankını izole edip, sebze yataklarını ayıracak bir düzenek kurduysanız işimiz biraz daha kolaylaşıyor. Bir kaç vanayı kapatıp/açıp tedaviye başlayabilirsiniz. Hobi de olsa, ticari de olsa ırımtüzen sistemlerinde en azından balık tanklarını sistemin geriye kalanından ayırmak için bir düzenek şart.

Parazitler konakçı olmadan yaşayamıyor. Eğer yeterli ısı/tuz varsa ve konakçı olmazsa ölüyorlar. Eğer balık tankını sistemden ayırıp tedavi uygularsanız sistemin tamamen temizlenme şansı %99.

Balık tankını ayırdığınızda suyun miktarını ölçmek de daha kolay.

Balık tankının iyi bir hava pompasıyla beslenmesi ve suyun en azından bir file ya da balık ağı filtresinden (Dr. Rakocy’nin nitrifikasyon filtresi) geçmesi balıkların sağlığı için iyi olacaktır.

Tedavi Şekilleri

Rob Bob’un YT kanalında ve diğer forumlarda gördüğüm kadarıyla 6000ppm (1000 litreye 6 kilo tuz) yukarıda saydığım parazitleri tedavi etmek için ideal. Sıcak bir yaz gününde ICH tedavisi için balık tankını izole edip 6000-8000ppm tuzun hepsini birden atıp tedaviye başlayabilirsiniz. Bir kaç hafta sürüyor.

Balıkları sık aralıklarla kontrol edip hastalığın durumunu kontrol etmeniz gerek. Su altı kamerası da işe yarıyor.

Yeni aldığınız yavruları sisteme eklemeden evvel 30000ppm (1000 litreye 30 kilo tuz) tuz bulunduran bir tankta 15 saniye tutmak yeterli.

Balıkların transferi sırasında 1000-10000 ppm arasında tuz iyi geliyor.

ppt ve yüzde hesaplamaları

%0,1 = 1ppt (parts per thousand) = 1000:1 = Her 1000 litre için 1 kilo tuz

%0,3 = 3ppt 1000:3 = Her 1000 litreye 3 kilo tuz

%1 = 10ppt 1000:10 Her 1000 litreye 10 kilo tuz

 Kaynak

lib.dr.iastate.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1013&context=ncrac_factsheets

 

Posted in Irımtüzen, Türkçe and tagged , .

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.