L. reuteri ile Bağırsak Dostu Yoğurt

Yoğurt yapmayı pek çoğumuz biliyoruz. Gerçi bazı şarlatanlar mayayı sürekli satın almanız gerektiğini söylerler ama bunlara inanmayın. Aynı yoğurdu dondurarak tekrar yoğurt yapabilirsiniz.

Aşağıda anlattığım tarif Dr. Davis’in bir videosundan geliyor. Kaynaklar bölümünde linkini verdim.

Bu özel yoğurt tarifine geçmeden önce bu tarifde adı geçen Limosilactobacillus reuteri isimli pro-biyotik bakteriye bakalım.

Benim bulabildiğim L. reuteria bu.

Bilim insanları Afrika, Güney Amerika, Asya ve Hindistan’da yaşayan bazı kabilelerin hayatlarını ve günlük yeme alışkanlıklarını ve bağırsaklarında oluşan bakteri florasını araştırmışlar. Karşılaştırmalı testler halinde bu bulguları da modern dediğimiz, gıdasını üretmeyen veya avlamayan şehir insanı ile karşılaştırmışlar.

Tüm araştırmalar sonucu şehirde yaşayanlarda olmayan ama avcı toplayıcılarda çok bulunan Limosilactobacillus reuteri bakterisi tesbit edilmiş. Daha sonra bu bakteri üzerine tonlarca bilimsel makale yazılmış ve sağladığı yararlar tesbit edilmiş. Az bir google yapınca çarşaf gibi makaleler geliyor.

Peki bizde yani 9-5 çalışıp evinde hiç bir fermante gıda yapmayan, onu bırak, kimyasalsız, ilaçsız, sebze meyve dahi bulamayan bizler de neden yok bu bakteri. Çünkü yemek alışkanlıklarımız o kadar değişti ki bağırsak floramızı allak bullak etmişiz. Yediğimiz gıdada ki besinler ticari tarım yöntemleri ile azalırken, bağırsaklarımızın da bu besinleri sindirme kapasitesi çok azalmış durum da. Hal böyle olunca doymadığımız için sürekli bir yeme dürtüsü hakim. İşte bu nedenlerden dolayı ya hiç yok, ya da sayıları çok az.

L. reuteri‘nin bazı sağlık yararlarına bir bakalım

1- Ürettiği organik asitler, etanol ve reuterin sebebiyle antibiyotik görevi görerek patojen yani sağlığa zararlı bakterilere yaşamı dar ediyor.
2- T hücrelerinin yapımını desteklerken şişkinliğe ve ödemlere neden olan cytokin proteinlerinin salgılanmasını engelliyor.
3- Bağısaklarda bir bariyer oluşturarak zararlı mikropların kana karışmasını engelliyor.
4- Kolajen üretimini çoğalttığı için deride gerginlik sağlıyor.
5- Yaraların, kesiklerin hızlı iyileşmesini sağlar. (neredeyse yarı zamanda)
6- Bağırsakları tamir ettiği için iştahı keser.
7- Erkeklerde testesteron hormonunu çoğaltır.
8- Kemik yoğunluğunu arttırır.
9- Deneklerin %20’si çok derin uyku uyumuşlar.
10- Empatiyi arttırır ve ilişkileri sağlamlaştırır.
11- Oksitosin üretimini arttırır
12- Ayriyetten aganigi maganigi (libidoyu yükseltiyormuş)

Bakteri değil McGyver mübarek.

Bu tarifin en zor tarafı 36 saat boyunca 37C derece ısıyı koruyacak bir düzeneğe ihtiyaç var. Normal yoğurt 43C derecede yapılıyor fakat L. reuteri biraz daha düşük sıcaklık istiyor. Normal yoğurt gibi yapayım derseniz L. reuteri bakterisi ölecektir.

İhtiyacımız olan malzeme

1- 1 veya 2 litrelik cam kavanoz ve kapağı
2- Eczane veya vitamin marketlerden alacağınız L. reuteri tabletleri
3- 2 çorba kaşığı suya karıştırılıp içilen liflerden veya nişasta, patates unu da olur. İnülin bulursanız en iyisi bu diyorlar.
4- 1 litre tam yağlı inek, manda veya, koyun sütü, kaynatılıp 37C dereceye soğutulmuş
5- Yoğurt mayası (eski yoğurttan 1 çay bardağı)

Öncelikle tabletleri havanda dövüp ufalayın. Kapsül şeklinde ise kapsülü açıp direk süte dökebilirsiniz.
Ufalanmış tableti bir miktar yoğurt ile iyice karıştırın
Sterile kavanozda 37C derecede bekleyen süte önce nişasta veya lifi ekleyip güzelce karıştırın. Topaklanma yaparsa bunları iyice ezin.
Yoğurtla karıştırılmış L. reuteri bakterisini de süte ekleyip iyice karıştırın.
36 saat boyunca 37C derecede duracağı yere yerleştirip sarın.

Ben inülin olarak bunu buldum ama piyasada çeşitli markalar var.
Bu da başka bir lif fakat içinde ek olarak pro-biyotik bakteri var.

L. reuteri bakterisi 4 saatte bir ürüyor. 36 saat durursa 9 kere üreme şansına sahip olacak. Verdiğimiz lif pro-biyotiği ile beslenen bakterimizin sayısı oldukça çoğalacak. 100 milyar CFU civarında olmasını bekliyoruz.

Ekmek hamuru için kullandığım fermente aleti 37C dereceyi sabit tutmak için biçilmiş kaftan.

Bu hazırladığınız yoğurttan bir miktarını buz kalıplarına alarak dondurun. Böylece bir daha L. reuteri bakterisini satın almanıza gerek kalmaz.

Üzerine yaban mersini, çilek, yulaf ezmesi koyarak servis yapabilirsiniz. Ya da smuti olarak farklı meyvelerle karıştırıp içebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kaynaklar

Probiyotix, L. reuteria yararları

https://www.luvele.com.au/blogs/recipe-blog/new-improved-l-reuteri-yogurt-method

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5917019/

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00922727

Posted in Fermente, Türkçe and tagged , , , , .

20 Comments

    • Maalesef, yurt dışında olduğum için farklı yerlerden buluyorum. İnternette arrattırırsanız eminim bulursunuz.

    • Selam Esra, Bağırsaklarım kendine geldi diyebilirim. Sindirim sistemim adeta yenilendi. L Reuteria yanında kefir de tüketiyorum. Daha az yemek yiyorum. Diğer yazdığım etkileri çok görmesem de genel olarak bağırsak sağlığımı tekrar elde ettim diyebilirim.

  1. Merhaba ben de Dr William’ın tarifini yapıyorum ama her seferinde tutturamıyorum.Nihayet türk birinin bunu yapmasından dolayı çok mutluyum.Bir kaç soru sormak istiyorum izninizle. Yoğurdu ilk yaptığımızda kaç tablet kullanmalıyız? Vşdeoda half and half süt diyordu,yağlı süt olması tutmasını engeller mi?
    Maya olarak yoğurttan devam ettiğimizde içine yine inülin koyuyor muyuz? Bir de kullanım süresi vs var mı? Yani yıllarca bunu kullanmanın zararı olabilir mi?

    • Ben yarım tableti açıp tozunu ekliyorum. Bu miktar yeterli oluyor.
      Half and Half yarım yağlı süt demek. Ben şimdiye kadar tam yağlı kullandım. Yağın bakteri üzerinde bir etkisi yok.
      Maya olarak eski yoğurdu kullansanız bile bakteriye ihtiyacı olan lifi vermeniz lazım. yani her yapışta içine bir tür lif eklememiz şart.
      Kullanım süresi yok. Ben epeydir kullanıyorum.

  2. Merhabalar verdiğiniz güzel bilgiler için çok teşekkür ederim..ben senelerdir bağırsak problemi yaşıyorum ve yoğurdu denemek istiyorum ama bu bakteriye sahip probiyotik bulamıyorum Türkiye de..bu konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum..temin edebileceğim bir yer var mı…lütfen bana bu konuda yardımcı olurmusunuz..şimdiden çok teşekkür ederim 🙏🙏🙏sevgiyle sağlıkla kalın☘️

  3. Gürkan bey merhaba, bu güzel paylaşım için çok teşekkürler. Her şeyi tüm ayrıntılarıyla paylaşmışsınız. Çok faydalandım. Bu arada Türkiye’ de İsveç malı olan “BioGaia “adlı Lactobacillus Reuteri içeren orijinal ürünü, Eczacıbaşı “BiGaia” adıyla İsveç’ ten ithal ediyor.

    Herkes bu markayı güvenerek alabilir. İçinde 10 saşe var. Ben aldım fakat hangi yoğurt makinesini almalıyım konusunda karar veremediğimden hala yapamadım!

    Bu güzel bilgilendirmeler için tekrar teşekkürler.

    • Bence yoğurt makinesinin sıcaklığı fazla gelir. GEnelde makineler 44-45 dereceye kadar ısıtıyor ama L. reuteria için 37C gerekiyor.

    • ben yogurt makinesi aldim 37 ferecede sabitleyen insallah yapacagim olacak. Blog yazari beyefendinin diger faydalari gormemesinin sebebi yogurtta az bakteri olmasi olabilir. yarim tablet kullanmis dr berg ve villiam en az 6 tablet kullanmislar.diger sorunda yanlis okumadiysam yogurda sadece reuteri eklemk yerine aska yogurttan maya almis reuteri bu sefer uretemiyecektir diger yogurttaki bakteriler reuteri uremesine izin vermiyor yarisiyorlar reuteri koloni olamiyor

  4. Merhaba 1 haftadan biraz fazladır yapıyoruz. Yoğurt makinesinde kapağını kapatıyoruz sulanma olmasın diye. Bunun olumsuz bir etkisi olur mu reuteri üretimine acaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.