Evde peynir yapanların en fazla sorun yaşadığı konulardan bir tanesi de peynirin doğru sıcaklık ve nem oranlarında olgunlaştırmak için gerekli ekipmanın olmamasıdır.
Salamurada olgunlaşan Akdeniz peynirleri normal buzdolabında tutulabilir. Beyaz Peynir bunlardan bir tanesi.
Ama camembert, tom, mavi küflü, kaşar veya B. Linen bakterileri ile olgunlaşan peynirleri denemek istiyorsanız peynir dolabı şart.
Bu problemi çözmenin en iyi yolu ise tezgah altı buzdolaplarından temin etmek olacaktır. Bu buzdolapları kompresörlü ve minik buzluğu olan bir buzdolabıdır. Otellerde, barlarda ve yazlık evlerde çoğunlukla bulunur. İkinci el çok bulunan bir buzdolabı türüdür.
Benim karşı komşum çöpe atıyordu aldım.
Bu buzdolaplarının ısı ayar termostatı aslında mekanik bir düzenektir ve üzerinde iki adet vida bulunur. Bu vidalardan bir tanesi (marka ve modele göre değişir) termostatın kontrol ettiği sıcaklık aralığını belirler. Vidayı buzdolabı fişe takılı değilken bir miktar çevirerek sıkın. Sonra iyi kalibre edilmiş bir termometre ile sıcaklığını kontrol edin.
Ben ilk olarak vidayı biraz açmıştım. Ama dolap -2 dereceye düştü. Sonra vidayı neredeyse sonuna kadar sıktım ve sıcaklığı 9 ile 15 arasında ayarlayabiliyorum.
Peynir yapma hızınıza göre dolabın büyüklüğü de önemli ama büyük dolaplar genelde elektronik olduğu için yukarıda anlattığım gibi kolayca ısısını değiştiremiyoruz. Burada imdadımıza harici termostatlar yetişiyor.
Harici termostat buzdolabının elektrik kablosuna takılıyor. Isı sensörü buzdolabının içine yerleştiriliyor ve dolabın elektriği belli bir ısıdan sonra elektronik röle ile kapatılıyor.
Eğer daha büyük bir yere ihtiyacınız varsa ve 3 metrekare yalıtımlı bir oda yapabilirseniz CoolBot denen cihaz ve eski bir pencere AC ünitesi ile odanın sıcaklığını peynirler için uygun hale getirebilirsiniz.
NEM
Açıkta, mumsuz olgunlaşan peynirler %80-90 neme ihtiyaç duyarlar. Nem azaldığında kabuk çok hızlı sertleşir ve peynir haddinden fazla kuruyarak çatlar. Nem dolabın içinde sürekli olmalı ve kontrol edilmelidir.
Nem buzdolabının dibinde içi kaya tuzu dolu bir tepsiye saf su koyularak sağlanabilir. Saf su kaya tuzunun da yardımıyla buharlaşarak nemi sabit tutacaktır.
Bir diğer seçenek ise ıslak havlu koymak olabilir. Her iki yöntemi de denedim.
Eğer elektronikten anlıyorsanız bir nem ve ısı sensörü ile ultrasonik nemlendirme cihazını açıp kapatabilir ve ısıyı da rahatça ayarlayabilirsiniz. Ultrasonik nem cihazı soğuk buhar verdiği için iyi bir çözümdür.
Farklı starter ve aroma kültürleri ile farklı peynirler yapıp aynı dolaba koyarsanız bakteri ve küfler peynirden peynire atlar. Bunu önlemek için ben camembert peynirlerini plastik ve içinde raf olan kutularda normal buzdolabında olgunlaştırıyorum. Mavi küflü peynirleri ise peynir dolabında.
Gouda gibi sert peynirleri mumladıktan sonra mavi küflülerin yanına koyabiliyorum.
Genelde bir tür peynir bitmeden başka bir tür yapmamaya da gayret ediyorum.
Lor peynirlerini ise buzlukta donduruyorum. Sadece börek ve yumurta için kullanıldığından donmasında bir sorun yok.
Dolabın zaman zaman temizliğini yapmak şart. Bunun için %50 beyaz ticari sirke ve %50 ispirto karışımı kullanıyorum. Bu karışım her türlü canlıyı öldürecek düzeyde.
Camambert için normal buzdolabinda olgunlaştıriyorum demişsiniz. Normal buzdolabı 4-8 derece arası olması lazım, bu sıcaklık çok düşük gelmiyor mu? Kaç hafta alıyor olgunlaşması? Ben de camambert yapmak için malzeme aldım, ancak havalar çok sıcak, nasıl bir çözüm yapabilirim bilmiyorum. Detaylı anlatabilir misiniz? İletişim kurabilir miyiz?
Plastik kutuların içinde 4 haftada PC büyüyor. Normal peynir dolabımda da aynı zamanı alıyor.
Mihaliç peynirinin olgunlaştırma işlemi normal buz dolabında mümkün müdür? Çünkü bu da sert bir peynir türü. Bir de peynir konusunda oldukça bilgi sahibisiniz. Bu peyniri (mihaliç) kaç defa yaptıysam bir türlü o koca koca deliklerin oluşumunu sağlayamadım. Sizin önerileriniz olabilir mi?
Dolapta saklanabilir. Eski bir mihaliç peynirinden bir miktar rendeleyip starter kültür olarak kullanabilirsiniz.