Onarıcı Tarım – Gıda Ormanı

Mark Sheppard’ın yazdığı Restoration Agriculture kitabındaki sistemi Excel dosyasında yaptım. Linkden indirebilirsiniz. 4 dekar arazide rahatlıkla uygulanabilecek bir sistem. Daha küçük de olur.

Benim kişisel gözlemim, yerinde çekirdekten büyütülen ağaçların kökleri daha sağlıklı ve güçlü oluyorlar. Tabii transferlerden dolayı kökleri zarar görmüyor ve mikrobiyolojik kök faunası daha başından geliştiği için daha verimli oluyor. Zamanın hızla akıp geçtiği şu günlerde hemen hemen herkes çabucak bir geri dönüş beklerken, çekirdekten yetiştirilecek bir gıda ormanının bahsi biraz tuhaf kaçıyor belki ama, geleceğe yatırım yapacaksak eğer, kaliteli köklerin üzerine aşılanacak ağaçların çok daha verimli olacağı aşikar. Hatta aldığınız fidelerden daha kısa zamanda meyve verme ihtimali bile var.

Bu sistemde elma, armut, ceviz, kestane gibi ağaçlar çekirdekten yetişiyor ve aşılanacak yaşa geldiğinde istenirse aşılanıyor. 3. senesinde diplerine birer üzüm dikiliyor. Kenarlarına karakafes otu ve latin çiçeği, yanına adaçayı, her birinin arasına azot bağlayan çalılar ve frenk üzümü dikiliyor. Tabii şaraplık veya sofralık üzümler ağaca sarılırken, ağacın budanması ortasının ışık almasına göre yapılması gerekir.

Bu sistem geliştikten sonra inek veya koyun aralara salınabilir. Kitapta elektrikli çit ile ayırarak yapmışlar.

Aşağıdaki linkten belgeyi indirebilirsiniz.

Posted in Permakültür, Türkçe and tagged .

One Comment

  1. Pingback: Yakun – Smallanthus sonchifolius – Gürkan Yeniçeri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.