Paul Stamet bu konuşmasında bazı mantar ve ağaç reçinelerini kullanarak varroa ile yayılan virüslere karşı geliştirdiği ilaç ve bir üniversite ile ortak yaptığı araştırmadan bahsediyor.
Konu arasında doğanın kurduğu ekolojik dengenin nasıl bozulduğuna dair bir örnek vermişti.
Amerikan Kereste endüstrisinin kendi kendini nasıl imha ettiğini anlatıyor.
Keresteciler ayıları öldürüyor çünkü ayılar ağaçların kabuklarını pençeleri ile çizerek reçinesini yiyor ve kerestenin kalitesiz olmasını sağlıyordu.
Ayının parçaladığı ağaç gövdesi polypore mantarların gelişmesi için yerleşme alanı oluyordu. Polypore mantarı keresteyi yiyip bitirdiği için hiç sevilmeyen bir mantar.
Ayı ayrıca nehirden yakaladığı somon balıklarını ormanın içinde tüketiyordu ve ormana deniz fosforunu mineral olarak sağlıyordu. Ağaçların daha büyük olmasını sağlıyordu bu fosfor.
Polypore mantarı ise antiviral özellikleri ile bulunmaz bir mantar ve arılar bu mantardan emdikleri su ile bağışıklık sistemlerini güçlü tutuyorlardı.
Arılar tabii polenleme işini de yapıyorlardı.
Ayıların sistemden çıkartılması ormana giren fosforu kesti.
Polypore mantarı artık ağaçlara yerleşip gelişemiyordu. Ormanda devrilen ağaçda olmadığı için her türlü mantar gelişimi azaldı. Kaldı ki mantar organizmasının bir orman için ne kadar yararlı bir şey olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.
Bağışıklığı düşen arıların da sayısı azaldı. Polenleme düştü. Döllenen tohumlar olduysa da orman tabanında yeterli organik yığın olmadığından çimlenemedi çünkü taban artık nemli kalmıyordu. Keresteciler orman tabanını da temizlemişlerdi.
Zamanla ormanın verimliliği azaldı. Kereste endüstrisi buradaki ağaçlar bitince yeni fidanlar ektiyse bile toprağın verimliliği olmadığı için fidanlar cılız büyüdü ve kalitesiz bir kereste verdi.
Sonuç olarak kereste çekilen orman verimsiz ve çorak bir toprak parçasına dönüştü.
Görüyorsunuz değil mi. Bizim zararlı kategorisine soktuğumuz bir hayvan nasıl da doğal sistemin bir parçası olarak hizmet veriyor. Biz verdiği tek zararı düşünerek ortadan kaldırıyoruz fakat yararlarından haberimiz bile yok.