Daha önce yazdıklarıma Arı Kovanı Yapalım ve Üst Çıtalı Karakovan Yapımı – Notlar bakabilirsiniz.
Kovanın açısını 120° olarak hesaplamıştım sanırım çok geniş oldu. Çıtaların uzunluğu 57cm. Daha sonra bulduğum bazı planlarda 105° ile 110° arasında verilmişti. Neyse artık bir kere yaptık bu şekilde. Kullandığım tüm kereste ve tahtalar civardaki inşaatlardan ve benim garajdan geldi. Yan duvarlar ise bir arkadaştan aldığım kapıdan kesildi. Kapı iki kontraplak arasına karton gibi kalın kağıttan oluşuyor. Sanırım kışın kovan ısısını korumak için iyi olacak. Tepeden bir termometre ile kovan ısısını kontrol etmeyi düşünüyorum. Yada kablosuz ısı ve nem sensörünü de koyabilirim.
- Ticari olarak düşünmediğimiz için işi az. Tek kovan ile yetineceğiz. Yeriniz varsa iki de olabilir ama fazlası gereksiz. Eğer uygun düz bir çatınız varsa istediğiniz sayıda kovan sahibi olabilirsiniz.
- Arılara kendi peteklerini sıfırdan yapmak imkanı vermek. Sonuçta bu işi için yaratılmışlar ve petek büyüklüklerini kendileri ayarlıyorlar.
- Kovan 30 çıtadan oluşuyor. Eğer 15 çıtadan sonra bal olursa sizin, yoksa ilk 15 çıta arı kolonisine kalıyor. Yarısı kuluçka olsa diğer yarısındaki bal onlara kışın yeterli olacaktır ve ayriyetten beslemeye gerek yok. Zaten besleme olayı tüm balın ellerinden alınması durumunda gerekli oluyor.
- Kontroller sırasında kovanın ısısı ve kokusu kaçmıyor. Bir arı kolonisinin en önemli gereksinimi bu.
- Arılar fazla rahatsız edilmediği için daha sakin oluyorlar. Sokmalarını azaltıyor.
- Tamamen yeniden kullanılabilir tahtalardan üretildiği için çevreye zarar vermiyor.
- Arka bahçede arı beslemek arı neslinin devamı ve gen çeşitliliği için elzem. Herkes yapsa arı nesli azalmaz. Şu anda dünya genelinde arı neslinin azalmaya başladığı bir gerçek.
- Karakovandan çıkacak balmumu daha fazla. Katma değerli ürün olarak değerlendirilebilir.
- Arıların kendi peteklerini örmesine izin verdiğimiz için kışlama sırasında daha korunaklı oluyorlar.
- Arı çok akıllı bir böcek. Kendi doğal ortamında bir ağaç kovuğunda 15 sene yaşamış koloniler var. İnsan eli değmeden yaşamını sürdürebiliyor. Bizim kara kovan kısmen bu olguyu destekliyor. İyi bir yaşam alanı sunabilirsek ve onlara gereken saygıyı verebilirsek meyvelerini afiyetle yeriz.
- Bahçesinde arı olan kişi zararlı böcek ilaçlarından otomatikman kaçınıyor. Organik tarım için zaten elzem bir olay. Bitkilerin polenlenmesine de yardımcı olduğu için ekstra faydalı.
- Arılara güzel bir yaşama alanı verdiğimiz için mutlu olduklarını düşünerek bizde mutlu oluyoruz. Onları seyretmek ise insanı rahatlatıcı bir etkinlik.
- Penceresi sayesinde hem kontroller kolaylaşıyor hemde çocuklara neler olup bittiğini gösterebilmek kolaylaşıyor. Bu bence herşeyden daha önemli. Yeni nesil bunları öğrenirse büyük bir ihtimalle ileride onlarda yapmak isteyecekler.
Artun Ünsal'ın Türkiye'nin peynirlerini yöre yöre anlatan kitabından sonra -sanırım kitabın adı "Süt Uyuyunca" idi- sizin yaptıklarınız da benim için takdire ve ilgiye değer. Kolay gelsin…
Teşekkür ederim Ehlikeyf.
Gürkan Bey,üsten çıtalı karakovanda son durum nedir?
Sayın Adsız, arılar çok mutlu, Güney Yarımkürede ilkbaharla birlikte uyandılar ve 15 çıtaya kadar geldiler. Oldukça sağlıklılar ve sayıları çoğalıyor. Şimdi Miller metoduna göre ana arı üretme ile meşgulüm. Bir tane daha Kenya kovan yaptım ve yakında yukardaki kovanı böleceğim. Bu yaz sonunda sanırım Şubat, Mart gibi ilk kendi üretimimiz balı tadacağız Allah kısmet ederse. Sorduğunuz için teşekkür ederim.Vakit bulursam bloga etraflıca yazıp resimlerini yayınlayacağım.