Yakında gelecek olan elma, armut ağaçları ve elimdeki üzüm ve şerbetçi otları için araştırma ile bulduğum bilgiler bunlar. Öncelikle ağaçların dikileceği yer kil olduğu için 1 metre genişliğinde ve 90cm derinliğinde bir çukur kazdım. Çukurun şekli dikdörtgen ki ağacın kökleri yuvarlak çukura dolanıp hapsolmasın. Kili kırmak için kullanılan sıvı gübrelerden çukura bir çay bardağı atıp su doldurdum. Bu su yavaş yavaş kilin içine sızarak kili parçalıyor. Çukurdaki su tamamen çekilince işlemi tekrarladım. Böylece ağacımızın kökleri kili delebilecek ve derinlere gidebilecek.
Sıvı balık gübresinin yapımı – yaklaşık 20 Litre
http://theunconventionalfarmer.com/fish-fertilizer-preparation adresinden çeviridir. Miktarlar 20 litre için ayarlandı.
1- 4 Litre mikserden geçirilmiş balık. Yakaladığınız fazla sazanları yada balık hallerinde atılmış kemik, kafa ve kuyrukları kullanabilirsiniz. Balığı sıvı hale getirecek ve minik parçalara ayırarak daha iyi fermante olmasını sağlamış olacağız.
2- 12 Litre su
3- 1333 gram şeker yada bal, pekmez, malt gibi şeker türü (2200 ml malt şurubu olur)
4- Laktik bakteri şurubu (600ml)
5- 20 litreye tamamlamak için ekstra su
Balık (Mikserden geçirilip sıvı hale getirilecek) kemikler ve iç organlar dahil. Bir miktar su eklenerek daha iyi blend olması sağlanabilir.
Balığın sıvı halinin 3 katı su. Su doğal kaynak suyu olursa iyi olur. Şehir suyundaki klor bakteriler için pek iyi olmuyor.
Balığın 1/3’ü kadar şeker.
Her litre karışım için 2 çorba kaşığı Laktik asit bakteri şurubu (kefir, ev yapımı sirke, ekşi ekmek mayası, turşu mayası, bozulmuş süt gibi şeyler kullanılabilir.) Hiç birisi yoksa evde laktik şurup yapılabilir. Pirinci yıkadıktan sonra arta kalan karbohidrat ve nişastalı su, cam kavanoz içinde normal oda sıcaklığında bekletilerek doğal yollardan fermante edilir. Bir süre sonra farklı 3 katmana ayrılır. Orta katman bakteri açısından en zengin kısımdır ve bir hortumla çekilerek kullanılır. Çekilen bu su 10 katı kadar süt ile karıştırılır. Bir süre sonra süt ve teleme ayrılır. Telemeyi ayırıp kompost bidonuna atın veya tavuklara verin. Altta kalan su ise bizim laktik bakteri şurubumuz olacak.
1 çorba kaşığı (tbsp) 15ml civarında. Yani 20 litrelik sıvı gübre için 600ml laktik şurup gerekiyor. Olay mezofilik olduğu için direk kefir de kullanılabilir. Birazda ekmek mayası veya ev yapımı elma sirkesi ile takviye edilebilir.
Fermante bidonuna hava kilidi şart. Hatta hava kilidine karbon filtre bile düşünün derim zira berbat kokuyor.
Fokurdama bittiği zaman kullanılabilir. 3 yada 4 hafta sürüyor.
Kullanımı: 30ml sıvı balık gübresi 3,5 litre su ile seyreltilerek direk yapraklara veya toprağa haftada bir püskürtülerek kullanılır. Kaba bir hesapla (20000/3,5) 666 kez bu karışımı yapabilirsiniz. Benim ihtiyacıma göre bir seferde 4 kez bidonu doldurmam gerekiyor. Bu da 166 haftalık stok demektir. 20 litrelik balık gübresi bana İlkbahar ve Sonbahar da fazlasıyla yetiyor. Burada hazır balık gübresinin 1 litresi en ucuz $12. Pek para harcamadan yaptığımız 20 litre balık gübresinin değeri en az $240 oluyor. Fakat eminim bizim gübremizin besleyici değeri piyasada satılanlardan çok daha iyidir.
Mutfaktan çıkan yeşil artıkları da çukurlara atıyorum.
Çukur başına iki adet sazan, paslı bir kaç teneke de girecek. Altta kalacak bu tabakanın üstüne 20cm gibi toprak ile örteceğim. Toprağın üzerine odun kömürü, kompost, gübre ve tekrar toprak gelecek ve ağaç fidesi ekilecek. Fideyi destekleyecek iki kazıkta çakılacak. Ağaç büyüyüp de kökler alt tabakadaki sazanlara ulaştığında sazanlar da zaten bozulmuş olacaklar. Alternatif olarak karaciğer de kullanılabilir.
Aşağıda çizdiğim şema da normal boyutta büyüyecek ağaçlar için yapacağım uygulamayı anlattım. 2 bodur armut ağacı içinse köklerin altına toprak yerine bir kum taşı koyacağım.
Ağaçların ilk zamanlarda susuz kalıp ölmesini önlemek için pet şişeler ile sulama yapmayı düşünüyorum. Kaolin kili ise aşırı sıcaklardan ve meyva vermeye başladığında zararlılardan koruyacaktır. Geçen sene yaşadığımız aşırı sıcak havaları ve küresel ısınmayı hesaba katarsak kaolin kili oldukça yardım edecek sanırım. Özellikle elmaları ön tarafda bütün gün güneş gören kısma ekeceğim için ekstra koruma şart. Bir de ek bir koruma olarak meyva sineği için hazırladığım kapanlar olacak. Böylece kurtsuz meyva yiyebileceğiz. Ayrıca bayan çoraplarını keserek hazırladığım elma keselerini de her elmaya geçirip bağlayarak koruma sağlıyoruz. Geçen sene bu uygulamayı yaptık ve fiziksel mücadelede başarılı olduk. İnternette elma kesesi satan bir yerde bulduk.
Gelelim yardımcı bitkilere:
Elma, Armut, Ayva
Latin çiçeği (Tropaeolum majus) ağaca tırmanarak hardal kokusu salgılar. Hardal kokusu, meyvalara yumurtlayan ve kurtlanmasına neden olan güveleri uzak tutar. Yabani sarımsak (Allium tuberosum – Chives) yararlı böcekleri çekerken zararlı böcekleri de uzaklaştırıyor.
Kayısı
Ispanak kayısı için önerilen yardımcı bitki ve toprağı besliyor. Kayısı altındaki ıspanakları yemek için toplamayın, bırakın yapraklar düşüp bozulsun. Tohuma giderse bırakın tohumlar kayısı altına saçılsın. Fesleğen, solucan otu (Tanacetum vulgare – Tansy) ve asparagus (Asparagus officinalis) ağaçların altında yetiştirilip ağaca yarar sağlanabilir.
Üzüm ve Şerbetçi Otu
Sarmaşıkların genel yardımcı bitkisi zufa otu (Hyssopus officinalis). Bulabildiğim tek yardımcı bitki bu. Ayrıca alternatif tıpta kullanılan bir bitki olduğu için iki amaçlı kullanımı beni cezbetti. Ebay’den tohumunu aldım.
Nitrojen sağlamak için yeşil gübre olarak kışın ağaçların dibine bakla ekilip boyları 20cm olduğunda toprağa karıştırılır. Malç olarak bezelye sarmaşığı kullanılabilir. Ağaç meyva tutunca portakal ve muz kabukları yakılarak kömür haline getirilir ve ağacın altına serpilerek potasyum ihtiyacı karşılanır.
Kadife (Tagetes patula) ve aynısafa çiçeği (Calendula officinalis) gibi çiçekli bitkiler ise arı ve polenleme yapan böcekleri çeker. Papatya da işe yarıyor deniyor.
Karakafes otu (Symphytum officinale) ise her meyva ağacının altında olmaMAsı gereken bir bitki. Ağaçtan uzakta büyütülmelidir. Topraktaki kalsiyum ve diğer mineralleri çektiği için ağaca mineral bırakmaz. Yaprakları toprağa düşüp malç olduğunda mineral olarak toprağı besler. Fazla yapraklar kova içinde suya basılırsa bir süre sonra besleyici sıvı gübre elde edilir (berbat kokar ama ağaçlar için iyi). Karakafesotu, kazık kök sistemi ile topraktaki mineralleri çeker ve bunu ağacın kullanabileceği duruma getirir. Ayrıca arılar içinde bir nektar kaynağı.
İyi bozulmuş kompost ve solucan kompostunu birleştirip kışın toprağı takviye etmek için kullanıyorum. Arada bir de elimdeki gübrelerden kışın, bahar başı ve meyveler görünürken veriyorum.
Bir de çatıdan inen yağmur suyu borusunu dışarı alıp yağmur suyunu setlerde akıtarak toprağa nüfus etmesini sağlayacağım. Direk elmaların dibine vermiyorum, çok fazla gelip kökleri çürütebilir. Çukurlar kil olduğu için suyu uzun süre tutabilir ve ağaç için tehlike yaratır. Etrafındaki toprak sürekli ıslak olsa yeter. Tabii ki geriye kalan tüm çıplak toprak malç ile örtülecek. Malçlama, fazla buharlaşmayı önlemek ve malçdan gelecek besinlerin toprağı beslemesi için yapılıyor.