Wetware–İnsan İlişkileri

Senelerdir bilişim sektörünün içindeyim. Genelde hükümet departmanlarında çalıştığım için, bilişim sektörünün insan ilişkileri kısmını daha iyi kavradım. İşin teknolojik yanından çok bu tür işlere kafa yoruyorum.

– Bir müşteri var
– Gereksinim analizi yapacaksın
– Aynı zamanda sistemin çalışacağı alt yapıyı tasarlayacaksın
– Organizasyon içindeki diğer sistemlerle entegre olacak
– Harici sistemlerle entegre olacak
– Dışarıya hizmet sunacak

– Bir müşteri var
Müşteri yazılımı kullanacak kişi. Organizasyon içindeki bir birim. Bu kişi(ler) ile olan ilişkin yazılımın kalitesini belirleyecek. Eğer istediğin an müşteriye erişemiyorsan, bürokratik yollardan geçmen gerekiyorsa, müşteriye değil bu işe atanmış kişilerle görüşüyorsan; bu problemleri yöneticilerine belirtmen lazım.

– Gereksinim analizi yapacaksın
Yaptığın analizi bilgisayarlar için değil, insanlar için yapıyorsun. Analiz sırasında bilgi sistemlerini düşünüyorsan, veri tabanını, ekranları düşüyorsan bil ki analizini bilgisayarlar için yapıyorsun. Bunun hakkında daha evvel yazmıştım. Müşterinin problemini müşteri için çözmen gerekir. Sonra ki adım o çözümü bilgisayarlar ile uygulamaktır. “Uygulama” bu yüzden bir uygulamadır.

– Aynı zamanda sistemin çalışacağı alt yapıyı tasarlayacaksın
Alt yapıyı sağlamak için gerekli donanım, network, yedekleme, destek konularında hizmet verecek birimler gene insanlar. Bu kişilerle iyi ilişkide olmazsan ileride çıkacak problemleri çözmek çok uzun zaman alabilir. Daha projenin başında alt yapı gereksinimleri ortadadır. Mevcut alt yapı kapasitesi nedir, nasıl yeni donanım istenir, bunun için bütçe yeterli midir, kurulum nasıl yapacak, kim yapacak, na zaman yapacak, özel ekipman gerekiyor mu gibi soruların cevapları kişilerden gelecek.

– Organizasyon içindeki diğer sistemlerle entegre olacak
Bu “diğer” sistemlere bakan kişiler ve ekipler senin en yakın arkadaşın gibi olmalılar. Analiz aşamasında bu entegrasyonun sınırları iyi çizilmezse, ilerleyen zamanlarda tamiri, bütçe açıklarına neden olabilir. Entegrasyon analizi sırasında diğer sistemlerin sabit kaldığını varsaymak çok yanıltıcı olur. Sizin bu ekiplerle olan ilişkiniz güncellemeleri de ilk ağızdan ve erkenden öğrenmenizi ve analizlerinizi doğru olarak güncellemenizi sağlar.

– Harici sistemlerle entegre olacak
Organizasyon dışındaki sistemlerin sahipleri de bizim yakın dostumuz gibi olmalı. Dökümanlardan dış sistemlerin özelliklerini okursunuz ama dış sistemlerin güncel halini ancak kişilerden sorarak öğrenebilirsiniz.

– Dışarıya hizmet sunacak.
Sunulan hizmetleri kullanacak firma ve kişilerin ne istediğini biliyor muyuz? Bu kişilerle ilişkimiz nasıl olacak; iletişim mekanizmamız nasıl olacak hiç düşündük mü?

Yukarıda saydığım maddelerin birini dahi yapmıyorsanız, proje için risk oluştururlar.

Öte yandan teknik alt yapı önemini yitirmiş değil. Sakın böyle düşünmeyin. Sizin teknik alt yapınız projenin parçalarını birbirine yapıştıran yapışkan gibidir.
– Programla dili
– Kullanılan araçlar
– Donanım alt yapısı
– Ağ ve haberleşme alt yapısı
– Yedekleme ve geri dönüş uygulamaları
– Veri tabanı kurulum, yedekleme
– Cluster biçiminde sunucu kurulumu ve bunları örneğin F5 kullanılarak yapılandırılması
– Web sunucuları ve kurulması
– Sunucu işletim sistemleri
– Özel donanım gereksinimleri
Gibi pek çok teknik konu sizin gözetiminizdedir. Bu konulardaki bilginiz ve deneyiminiz, organizasyonun sunduğu alt yapı ile birleşince size ve projelerinize yeni ufuklar açacaktır.

Posted in Bilişim, Türkçe.