Neredeyse 4 yıldır bloguma yazamıyordum, sizi neden yazamıyordum bahaneleri ile boğmayacağım. Bu 4 yılda da boş oturmadım tabii ki. Günlük işim yazılım mühendisliği. 10 yıldır kontrat bazlı Avustralya Maliye Bakanlığında çalışıyordum. Çıksam mı çıkmasam mı diye düşünürken devletin mali sıkıntıları yüzünden sözleşme sonunda ayrıldım.
Bu süre zarfında bir hükümet departmanında işlerin nasıl bürokratik çukurlara düşmeden hallolacağını kavrayıp uyguladım. Yaptığım bazı işler örnek olarak gösterildi. Bazı tavsiyelerim kulak arkası edildi. Kimisi de değiştirilerek uygulandı.
Bu 10 senelik görev ilk başlarda sadece analiz yapıp kod yazmayı içeriyordu ama proje sahipleri ile olan yakınlaşmam ve işleri hızlı halletmem çok daha farklı yönlere kaymamı sağladı. Öyleki hiç kimsenin daha evvel yapmadığı işleri sırf metodunu geliştireyim diye bana vermeye başlamışlardı.
10 senelik sözleşme son bulunca, özel sektörde bir firmaya girip artık kendime bir yer edineyim derken, gene bir devlet departmanında iş buldum. Bu sefer işimin adı Teknik İş Analisti. İlginç bir iş olması yanında bana yeni ufuklar da açacak bir iş. Bakalım göreceğiz ne kadar sürecek.
Sizde de iş değiştirmek için bir istek var mı? İş değiştirme aşamasına gelip gelmediğinizi anlamak için bir test yazdım.
İş değiştirme Testi
1- En eski uygulamaları destekleyin diye size mi veriyorlar?
2- Yeni teknoloji sayılabilecek işlerden uzak mısınız?
3- Her problemi olan sizi mi arıyor?
4- Önünüze VB6 kodu verip şuna bir bak diyorlar mı?
5- Takılıp kaldım, kendimi geliştiremiyorum diyor musunuz?
6- Kendinizi memur gibi hissediyor musunuz?
7- Projeler bitmek bilmiyor diyor musunuz?
8- İş problemlerinden fazla alt yapı problemi ile mi uğraşıyorsunuz?
9- Blogunuza uzun süredir yazamadınız mı?
10- Artık değişimin zamanı geldi diyor musunuz?
Eğer yukarıdaki sorulardan 5 veya daha fazlasına evet diyorsanız iş değiştirmek için çalışmalara başlayın. Ama dikkat edin iş değiştirmek diyorum; sektör değiştirmek değil.
Yukarıdaki teste eklemek istedikleriniz varsa yorum olarak bekliyorum.
Öte yandan firma sahibi iseniz en iyi elemanlarınızın kaçıp gitmesine seyirci kalmayın. Yukarıda ki testi iş veren açısından yorumlarsak
1- Eski uygulamaları tedavülden kaldırın ve yeni teknoloji ile tekrar yazmaya başlayın.
2- Çalışanlarınıza yeni yeknoloji işler veremiyorsanız en azından araçları vererek evde veya iş yerinde araştırma geliştirme yapması için imkan tanıyın.
3- İş tanımlarını iyi belirleyip, elemanların başka problemlerle boğulmalarını engelleyin.
4- Bölük pörçük işler yerine, başlangıcı ve bitişi belli işleri elemanlara verin ve harcanacak zamanı proje planlarında yansıtın.
5- Yeni teknolojileri ofis içinde seminerler düzenleyip tanıtın.
6- Monoton ve sıkıcı işlere 2 kişi atayın ve dönüşümlü olarak işi paylaştırın. Monotonda olsa bu işin yapılması gerekiyor ama bir kişinin bu sıkıcı işle tek başına uğraşmasına gerek yok.
7- Projelerin sonlanması için planların iyi yapılması, proje döngülerinin iyi belirlenmesi, üretilen ürünün piyasaya çıkışından sonra yapılacak işlerin iyi planlanması herkesi rahatlatır. Bitmeyen proje hem firmaya finansal zarar hemde itibar zedelemesi yapar.
8- Firmanın donanım ve network işleri için profesyonel bir adam bulun. Kod yazmanın yanında RJ45 soketlerini takmak, kablo çekmek hiç hoş olmuyor.
9- Bırakın firmada olan biten her şey (belli sınırlar dahilinde, dışarıya ticari bilgileri sızdırmadan) çalışanların bloglarında yazılsın.
10- Bu maddeye yapacağınız tek şey, kişiyi başka değişik bir projeye atamak olabilir ama değişimin zamanı geldi diyen çalışanı hiç kimse tutamaz.
Firma sahiplerine tavsiyeleriniz varsa yorum olarak bekliyorum.