Arduino

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak prensiplerini pek çoğumuz biliyoruz. Pekii bu prensipleri elektronik dünyasına uyguladığınızda ne olur. Ortaya www.arduino.cc çıkar.

Sinclair ZX SPectrum ve Commodore 64’den önce ben bir elektronik manyağıydım. Kısıtlı harçlığımız cebimizde Bağlarbaşı’ndan Kadıköy’e yürür (otobüste paramız gitmesin diye yürüyoruz) ve tüm paramızı Yazıcıoğlu Pasajındaki (Yeni nesil pek bilmez Yazıcıoğlu Pasajı bilgisayar piyasası patlamadan önce elektronik piyasasının önde gelen pazarlarından biriydi) elektronik dükkanlarına yatırırdık. Ayrıca Üsküdar’daki bit pazarı da sürekli uğradığımız ve sırf parçaları için bozuk elektronik devreleri satın aldığımız yerlerden biriydi. Keza eğer macera arıyorsak Karaköy’deki Selanik Pasajına kadar uzanır, Köprüaltı Kemancı’da biraz dinlenir ve eve dönerdik. Bahadır ve İlker adındaki iki arkadaşım ile bulabildiğimiz her şemayı yapmaya çalışırdık. Evde bozmadığımız elektronik alet kalmamıştı. Odamın halıları Demir3Klorür lekeleri içinde ve dedemden miras kalan Weller Tabanca havya ve yemek masasıda benim çalışma alanım olmuştu.

Neyse efendim olayı karıştırmayalım fazla, hala evde bir Weller gazlı havyam ve bilumum AVO-Metre vesaire test cihazları mevcut. Arada bir de bazı devreler yapıyorum. Fakat epeydir piyasadan uzağım tabii. Neler olup bitiyor, en son yenilikler nelerdir pek takip etmedim.

Okuduğum dergilerden (Ferruh Bey’in tabiri ile IT Sektörünün Paparazzi’si) Wired, Arduino isimli projeye yer vermiş. Arduino açık kaynak prensibinde lisanslanmış, RS232 portundan bilgisayara bağlanan bir prototip devre. Çeşitli sensörler bağlanarak veri alış verişi sağlanabilir, bu veriler bilgisayarda Arduino programlama dili ile işlenebilir ve çeşitli kontrol devreleri oluşturabilirsiniz. Devrenin ana şeması donanım adresinden indirilebilir yada siteden sipariş verilebilir. Gerekli yazılımıda Linux, Windows veya Mac için indirmek mümkün.

Devrenin şemaları da çeşitli tasarım programlarının formatlarında siteden indirilebiliyor. Yaptığınız değişik devrelerin şemalarını da siteye geri yükleyip yorum almak ve diğer elektronik severlerin kullanımına açabiliyorsunuz.

Ne yazık ki sitede Türkçe bölüm yok. Eğer zamanınız ve merakınız varsa, bu tür bir oluşuma katkıda bulunmanızı dilerim. eminim Türkiye’de bu devreyi kullanmış birileri vardır.

Technorati Tags:

Posted in Bilişim, Türkçe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.