ISV’ler için 25 kural

ISV de ne yahu diyenler için hemen açıklayayım Independent Software Vendor yani Bağımsız Yazılım Firması. Genelde küçük fakat çok iyi bir fikir ile yola çıkarak ürüne dönüştürmeyi ve milyonlara satmayı hedeflemiş bir kişi tarafından en az finansal destek ile kurulan firmalara ecnebilerin verdiği isim.

Leon Bambrick, Secret Geek isimli blogunda kendi ürünleri Time Snapper’ın fikir aşamasından nasıl ürün aşamasına geldiğini ve bu yolda edindikleri deneyimleri ISV’ler için 25 kural altında açıklıyor. Ayrıca Scott Hanselman podcast’inde de Leon’a söz veriyor . Leon ilerde bu kuralların açıklamalarını bir kitap haline getireceğinden de bahsediyor fakat yeni doğan kızına daha fazla vakit ayıracak sanırım.

Benim çok hoşuma gitti bu listede yer alan kurallar ve Vezir’de yazdıklarımla örtüşüyor. Kuralları ve kendi açıklamalarımı yazayım dedim. Belki birilerinin işine yarar.

  1. Bir alan adı alın: Ben Google ve MSN Spaces bloglarımdan sonra alan adı alarak blog hayatıma devam etmek istedim. Çünkü daha profesyonel ve kayda değer işlere imza atmak istiyordum. Blogum belki bir ürün değil ama profesyonel düşüncenin bir ürünü. O zaman İngilizce aldım ismi çünkü ilk başta sadece ingilizce blog yapmayı düşünmüştüm. Ürününüzün ismine uyacak bir alan adı alın. Google’da bu kelimeleri satın alın ve aramalarda ilk sizin sitenizin çıkmasını sağlayın. Sadece ürün için bir isim alın ve firma ismini düşünmeyin.
  2. İyi bir hosting firması bulun: Kendi sunucularınızı evinizde barındırıyorsanız bir sürü teknik işle de uğraşacaksınız demektir. Bu harcayacağınız zamanı bir hosting firmasından alacağınız hizmet ile geri kazanabilirsiniz. Hem daha ucuza gelir hemde müşterileriniz için kaliteli bir hizmet sağlamış olursunuz.
  3. Kullanılabilir bir web sitesi tasarımlayın: Herhalde bu konu hakkında fazla yazmaya gerek yok. Bir yazılım ürünü alırken önce firmanın sitesinden gerekli bilgileri almaya çalışırsınız. Mehmet Doğan’ın Altı Üstü Tasarım adlı blogunda yazdığı ipuçlarına dikkat edin.
  4. Temel web sitesi içeriği: Sitenizde olması gereken temel bölümler. Ürün hakkında kısa bilgi, ürünün tüm özelliklerini anlatan yardım bölümü, ekran resimleri, sipariş bölümü, forum ve blog kısmı vb gibi. Çok fazla karışık bir site yaparsanız müşteriler korkup kaçabilir. Mümkün olduğu kadar sade yapmaya özen gösterin. Bir İçerik Yönetim Sistemi ile de gidebilirsiniz fakat statik sayfalar ile de gerekli mesajı vermek ve sade olmak mümkün.
  5. Sitenizin trafiğini kontrol edin: Site trafiğini Google Analytics ile ücretsiz kontrol edebilirsiniz. Böylece siteyi ziyaret eden kişiler hakkında genel bilgi alabilirsiniz.
  6. Sitenizde forumlar açın, geri bildirimleri destekleyin: Forumlar müşterilerin birbirlerine yardım ettiği bir ortamdır. Fakat forumları başıboş bırakmayın ve 24 saat kontrol altında olmasını sağlayın.
  7. SSS listeleri düzenleyin: Sıkça Sorulan Sorular bölümünü güncel tutun ve forumlar ile besleyin. Böylece belli sorular için hemen cevap bulabilirsiniz.
  8. En iyi ekran resimlerini kullanın: Dış görünüş ilk başta müşterileri etkileyecek unsur olduğu için alacağınız en iyi ekran resimlerini almaya çalışın. Örneğin Vista ile ekran resimlerini güncelleyin.
  9. Alan adı için e-posta düzenleyin: Alan adını aldıktan sonra e-postaları da düzenleyin. Örneğin admin@alanadı.com, destek@alanadı.com, siparis@alanadı.com vb gibi akılda kalacak e-posta adreslerini düzenleyin ve sıkça kontrol edin.
  10. Online alışveriş hesabı alın: PayPal gibi bir sistem ile online alış veriş hesabı alın. Ürünün satılmasını kolaylaştırmak ve dünya üzerinde herkesin almasını kolaylaştırmak için atacağınız en önemli adımlardan bir tanesi.
  11. Sitenizden ödeme yapılmasına izin verin: PayPal ödeme sistemini sitenize entegre ederek sitenizden direk ürünün satılması için bir bölüm yapın.
  12. Bir PAD (portable application description) dosyası hazırlayın: Bir XML dosyası ve ürün hakkında bazı bilgileri tutar ve sitenizin root dizininde bulunması gerekiyor. Bu PAD dosyası indirme siteleri tarafından kontrol edilir ve yeni sürümleri bu şekilde otomatik olarak dağıtabilirsiniz. PAD dosyasını üretmek için http://www.padgen.org/ adresindeki aracı kullanabilirsiniz.
  13. Genel indirme sitelerine kayıt olun: Ürününüz yeni sürüm çıkardığında otomatik olarak indirme sitelerinde güncellenmesini sağlayın.
  14. Ücretsiz ve profesyonel olarak iki ayrı sürüm çıkarın: Ürünün daha da fazla yayılması için bir ücretsiz sürüm çıkarın ve  profesyonel sürümden tamamen ayrı olarak yayınlayın.
  15. Uygun bir son kullanıcı lisans anlaşması düzenleyin (iki tanede olabilir): Örütbağında bulabileceğiniz pek çok örnek var. Ürününüz için uygun hale getirmek bir avukatın yardımı ile olabilir.
  16. Otomatik güncelleme fonksiyonu sunun: Otomatik güncelleme en çok aranan özelliklerden biridir. Yeni sürümler çıktığında progam otomatik olarak indirilmeli ve güncellenmelidir.
  17. Lisans aktivasyonu için bir web servisi kurun: Bu web servisi her lisansın takibini kolaylaştıracaktır. Yasadışı kullanımın da önüne bir miktar geçebilir.
  18. Lisansların yönetileceği bir otomasyon sistemi yapın: Yukarıdaki web servisi ile bir veritabanında tutulacak lisanslar size müşterileriniz ve kurulu çalışan ürünleriniz hakkında bilgi toplayabilirsiniz.
  19. İyi bir kurulum hazırlayın: Müşterilerin ürün ile ilk karşılaşmaları kurulum ile olmaktadır ve iyi bir kurulum müşterinin ürün hakkında iyi izlenimlere sahip olmasına neden olur.
  20. Assemblileri obfuscate edin: Ürünün kodunu obfuscate ederek Reflector gibi araçlardan saklayabilirsiniz.
  21. İnşa ve sürüm işlemlerini otomatize edin: Ünite testi, inşa, kurulum hazırlama gibi işlemleri otomatize ederek zamandan kazanabilirsiniz. Cruise Control, Subversion, NUnit gibi ürünlerden bahsetmeme gerek yok heralde.
  22. Zaman ve kaynaklarınızı destek ve geri bildirimler ile ilgilenmek için ayarlayın: Destek müşterilerin her zaman istediği bir şey ve geri bildirimler de ürününüze fikir olarak katkıda bulunabilir. Kesinlikle zaman ve kaynak ayırılması gerekir.
  23. Cafcaflı, kullanılabilir, yardımcı: Ürün arayüzlerinde kullanılan teknoloji kullanıcıyı yormamalı, ürünün kullanılabilirliği müşteriye ürün özelliklerini bulup kullanmak açısından yardımcı bir ürün olmalı.
  24. Promasyon stratejinizi planlayın ve işleme koyun: Nasıl reklam vereceğinizi, ve ürünün nasıl dağıtılacağını planlayın ve işleme koyun.
  25. Hepsini tekrar yapın: Tüm bu işlemleri tekrar tekrar gözden geçirin ve bu süreçteki işleri iyileştirmek için neler yapabilirsiniz kontrol edin ve uygulayın.
Posted in Bilişim, Türkçe.