Yeni İş, Yeni Bilgisayar

Uzunca bir süre laptoplar ile takıldıktan sonra bu işin laptopla olmayacağına kanaat getirdim. Acer laptopumun BIOS’unu hack edip virtualization modunu bile açmıştım. Fakat zaten düşük olan CPU ve RAM benim işlerim için yetersizdi. Birde üstüne 64bit işletim sistemi kurulunca bu iş hiç olmayacak dedim. Dell Alienware bir laptop bile alsam ki paraya yazık olurdu, bana yetmeyecekti. Amacım zaten portable olmak değil.

Benim yapmak istediğim işler şunlar.
MAC OS kurup IOS geliştirmeye bakmak,
Android geliştirmeye bakmak,
LAMP sunucu kurup OsCommerce, WordPress, Drupal gibi projeleri denemek,
SQL Server, Oracle gibi veritabanlarını kurmak,
Visual Studio zaten olmazsa olmaz, fakat endüstriyel kurulumları deneyebilmek ve en azından iki sunuculu bir cluster oluşturabilmek,
Linux veya Solaris tabanlı sunucu sistemlerini kurmak ve kullanmak,
Aklıma gelecek şeyleri donanım problemleri olmadan deneyebilmek istiyordum.

Bu kadar iş için kaç tane bilgisayar gerekir siz hesaplayın. İşin içinden çıkılacak gibi değil. Belki bende biraz maymun iştahlığı yapıyorum ama bana bunlar sanki minimum ihtiyaçlar gibi geliyor.

Yukarıdaki gereksinimlerimin çoğu sanal işletim sistemleri ile çözülebilir. Seçeneklerden biri VMWare diğeri ise Oracle’ın Virtual Box programı. Biraz araştırınca torrent veya özel sitelerde istediğiniz işletim sistemini kurulu ve çalışır halde indirmenizin mümkün olduğunu göreceksiniz. Hatta Android tablet sürümünü veya MAC OS sürümünü bile indirebiliyorsunuz. Eğer birden fazla sanal işletim sistemi çalıştıracaksanız, CPU ve RAM ihtiyaçları çoğalıyor. Sistemin boğulmaması için en güçlü CPU ve en fazla RAM tercih sebebimdi. Ek olarak hızlı birde sabit disk.

Benim topladığım bilgisayarın son hali şu şekilde oldu:
thermaltake1Anakart: ASUS Sabertooth-990FX /R2 990FX AM3
CPU: AMD AM3+ x8 FX-8350 4.0Ghz/8Core/16M/125W
RAM: Patriot Signature 8GBX4 Single DDR3 1333 – PSD38G13332H
Ekran kartı: Gigabyte R7870-2GD5TOC 2G DDR5 7870-OC PCI-E
Disk: Hitachi 3.5″ Deskstar 0F12117 2TB 32M SATA III HDD
Kasa: Thermaltake VN450A1W2A Commander MS-I USB3.0 Mid Tower Case w/500W. PSU
Monitör: LG 27″ 5ms 1920×1080 HDMI,DVI,USB Hub,SPK Height Adjustment. LED Backlight LCD Monitor
Wireless kart: ASUS PCE-N15 PCI-E 300M Wireless-N Network Card

Ek olarak WD 3TB USB3.0 harici disk zaten vardı.

Toplam 32GB RAM ve 8 core CPU ile sanırım 6 adet sanal işletim sistemini sorunsuz çalıştırabilirim. Alalı 2 hafta oldu ve şimdilik en fazla 3 tane sanal sistem çalıştırdım ve performans çok iyi. Monitörün geniş olması her programı yerleştirmenize yarıyor. Aleti tam olarak kurmak zaman alacak ama şimdilik iyi gidiyor. Windows 8’i tam olarak kullanabiliyorum, 64 bit olması da sanal sunucu sistemlerinin kurulumu için iyi oluyor. Çok oyun oynamasam da istediğim oyunu da rahatça oynayabilirim. AMD işlemcisini ise fiyat farkından dolayı tercih ettim.

Yukarıdaki sistemin yavaş olan bir unsuru var. Bunu bulabilecek misiniz?

Posted in Bilişim, Türkçe.