ÜÇ KIZKARDEŞ EKİM TEKNİĞİ

Avrupalı istilacılar 1600’lerde Amerika kıtasına geldiklerinde İrokuis kızılderilileri 300 yıldır zaten 3 kızkardeş metoduyla gıda yetiştiriyordu. Kızılderilileri hem gıda olarak hemde ruhani yönden besliyordu bu 3 bitki. Efsaneye göre bu 3 bitki tanrılardan bir hediye idi ve her zaman birlikte yetiştirilmesi, yenilmesi ve kutlanması gerekiyordu. 3 kızkardeş hem toprağın verimliliğini destekliyordu hem de sağlıklı bir gıda sunuyordu.

Bu metod FB gruplarında çok yazıldı ama hiç birinde dikim zamanlarına rastlamadım. Bu aşağıdaki poster rickerstudio.com sitesinden alınmış ve Türkçe’ye çevrilmiştir.

1- Baharda toprağa çiğ balık artıkları ve odun külü gömülerek gübrelenir. Burada topraktaki azot balıkla destekleniyor ve ayrıca kalsiyum da balıkla birlikte verilmiş oluyor. Özellikle mısır bitkisi koçanları oluşturmak için çok fazla besine ihtiyaç duyar. Yakaladığınız sazanları bu şekilde kullanabilirsiniz.

2- 30 santim yüksekliğinde ve 120 santim genişliğinde bir tepecik yapılır. Don tehlikesi geçince 6 adet mısır tohumu, tepenin ortasına, 60 santim çapında bir daireye, muntazam aralıklarla dikilir. Yani tepenin yamacına ve tam ortasına gelecek biçimde mısır tohumları ekilir.

3- Mısırlar 12-15 santime gelince 4 adet fasülye tohumu her bir mısırın etrafına dikilir. Eğer aynı anda ekerseniz mısır ve fasülye birbirini boğar. Mısırlara biraz avans verip önceden başlatmak iyi olacaktır.

4- Fasülyelerden 1 hafta sonra, tepenin kenarlarına 6 adet kabak tohumu ekilir. Fasülyeler bu arada ikinci yaprağa gelmiştir.

5- Hasattan sonra bu üçlü karıştırılarak bir yemek yapılır. Mısır kalori açısından yüksektir. Fasülye protein ve kabak da nişastalıdır. Yani ihtiyacımız olan 3 ana besin grubu burada var. Üstelik lif açısından da zengin.

Mısır
Fasülyelerin tırmanacağı sopa olur.

Fasülye
Havadan çektiği azotu toprağa depolar ve güneşe doğru uzayarak mısıra dolanır ve güçlü bir yapı oluşturur. Yağmurda rüzgarda savrulmaz.

Kabak
Geniş yaprakları ile toprağı güneşten korur ve malç görevi görür. Yabani otlara geçit vermez. Toprağın su kaybetmesini önler.

Üç kızkardeş toprağın verimliliğinin devamını sağlarken çok iyi bir besin kaynağı da olur. Fasülyelerin kökündeki azot nodülleri gelecek mevsimin gübresi olur. Mısır sapları, yaprakları, fasülye sarmaşığı ve kabak yaprakları organik madde olarak toprakta humus olur.

Resim rickerstudio.com sitesinden alınıp Türkçe’ye kısmen çevrilmiştir.
Posted in Permakültür, Türkçe and tagged , , , .

One Comment

  1. Çpk teşekkürler Gürkan bey. Emek verip değerli bilgilerinizi bizlerle paylaşıyorsunuz.Bizde yıllardır mısır ve fasulyeyi birlikte yetiştiriyorduk. Kabağın birlikte dikildiğini bilmiyorduk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.