Ticari Irımtüzen Sistemlerinin Başarılı Olması İçin 5 altın kural

Listeyi Dr. Michael Timmons’ın örütbağı sitesinde buldum ve alt paragrafları kendi deneyimlerimden yazdım.

1- Balık Özellikleri

Ticari boyutlara atlamadan evvel balık seçimini doğru yapabilmek için küçük bir prototipte denemeler yapılmalı ve en az 2 sene devam edilmeli. Balığın tüm yaşam süreci (2 santimden satılacak boyuta gelene kadar) kayıt altına alınmalı, kullanılan yemler ve satış pazarları araştırılmalıdır. Balıklarda olabilecek hastalıklar kontrol edilmeli, hastalık baş gösterdiğinde hemen müdahele edilmeli ve tecrit bölgesine alınmalıdır.

2- Su Kontrolü

Bizim için egsoz havası neyse balıklar için de amonyaklı su aynı etkiyi yapar. Suyun kristal berraklığında olması, en azından pH, amonyak, nitrit ve nitrat değerlerinin periyodik ölçülmesi ve hatta demir, oksijen, EC, su sertliği gibi parametrelerin kontrol altında tutulması gerekir. Ayrıca acil durumlarda tüm suyu değiştirebilmek için su depolarında sistem kapasitesi kadar yedek su olmalıdır.

3- Sistem Bilgisi

Kurduğunuz sistemi çok iyi bilmeniz, arıza çıkartabilecek yerleri kontrol etmeniz, akışların düzenli olarak kontrolü, temizlik işlerinin aksatılmaması, elektrik ve elektronik aksamın düzenli bakımı, sızdırma, akıtma gibi durumların kontrolü gibi sistemin her türlü noktasının belli çizelgelerle periyodik bakımı yapılmalıdır. Acil durumlarda yapılması gerekenler, günlük bakımlar, periyodik su değişimleri, fidelerin ekimi, tohumların çimlendirilmesi, balıkların beslenmesi, su testleri, filtrelerin bakımı, yenmeyen yemlerin toplanması gibi sayısız iş çizelgeler halinde asılmalı ve adım adım yapılmalıdır. Sistemin bel kemiği olan hava ve su pompalarının yedekleri olmalı yapılacak bir kaç tatbikatla acil durumlarda yedeklerin nasıl sisteme dahil edileceği konusunun tüm çalışanlar tarafından bilinmesi sağlanmalıdır.

Sistemi kendiniz kurmadıysanız ve bir firmadan destek alıyorsanız, yukarıdaki maddelerin bakım antlaşmasında olmasına da dikkat edin.

4- Yönetim Tekniği

Sistemin yönetimi ne kadar çeşitli veri topladığınıza bakar. Filtreden çıkan su ile balık tankına geri dolan suyun nitrit, nitrat değerleri anlık olarak okunabilmeli, akabinde besleme konusunda kararlar verilebilmelidir. Asidite kontrol edilerek ayarlamalar yapılabilmelidir. Balık miktarını sürekli aynı seviyede tutabilmek için giren ve çıkan balık miktarı eşit olmalıdır, yetmiyorsa farklı yöntemlerle besin eklenmelidir ki bitkiler büyümeye devam edebilsin. Vakti dolan modüller değiştirilmeli ve bunların takibi yapılmalıdır.

5- Pazarlama Tekniği

Ürettiğiniz balık ve sebzelerin, ambalajlama, etiketleme, dağıtım ve direk satış işleri planlanmalı, reklam kampanyaları, satış pazarları, müşteri bilgilendirme toplantıları gibi işlerin planlanıp yapılması gerekir. Ürettiğiniz ürünün çeşitli endüstri sertifikaları almasını sağlamak için çaba gösterilmesi, yoğun besinli üretilmesi konusunda çalışma yapılması ve bu özelliklerin müşteriler tarafından öğrenilmesi için çalışmalar aksatılmadan yapılmalıdır.

Posted in Irımtüzen, Türkçe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.