Çiftlik Teknolojileri

Kendine yetebilen bir çiftlik hayali kuruyorsunuz. Bu arada para da kazanmak ve en azından sistemin giriş maliyetini amorti etmesini bekliyorsunuz.

Fakat bu sistemler hemen kurulabilecek sistemler değil! Neden değil?

Her yörenin iklimi, sıcaklıkları, flora ve faunası farklı olduğu için bir çiftliğin kurulması ve yönetilmesi için uygulanabilecek yöntemler de değişir. Yaşam döngüsünün tam olarak oturması, sistemin sürekli gözlenerek geliştirilmesi ve değiştirilmesi ile tam anlamı ile sürdürülebilir bir modelin oturması en az 5 seneyi alabilir. Şehir suyu, gazı ve elektriğinden tamamen kopmuş, tüm girdileri ve çıktıları ile kendine yetebilen bir çiftlik ise en azından 7 seneyi bulur. Buna rağmen halen daha internet, telefon gibi kopamadığımız hizmetler ve çiftliğimizde üretemediğimiz ürünler (örneğin tuvalet kağıdı) için sistemin bir parçası olmaya devam edeceğiz. Bağımlılığımızı %80 oranında keser ve sürdürülebilir bir sistemde yaşayabilirsek, bir de üstüne ürettiğimiz ürünleri direk yada katma değer katarak pazarlayabilirsek ne mutlu bize. Zaten hiç birürünü mümkünse katma değer katmadan satmayın. Kurutma, tütsüleme, kavurma, konserve, şarap, mey, şıra, reçel gibi yöntemlerle gurme ürünler üretmeniz sıcak para akışı için daha iyidir. Tabii tüm bu işlemlerin çiftliğinizde yapılıyor olduğunu var sayarak.

Kurulum uzun sürse de teknolojisi olgunlaşmış, kurulur kurulmaz çalışacak ufak tefek şeyler de yok değil. En azından bu teknolojileri geliştiren kişilerin yaşadığı problemleri yaşamadan direk sonuca ulaşabiliyorsunuz. Bunlar nelerdir?

Biyogaz, direk uygulanabilecek olgunluğa gelmiş ve internet üzerinde planları mevcuttur. Çıkacak gübreyi bir şekilde değerlendirmek ve Cowspiracy isimli belgeselde anlatıldığı gibi hayvan endüstrisinin ürettiği ozonu delen gazlardan kurtulmak için çok güzel bir yöntem.

Rocket Mass Heater, roket sobası olarak adlandırılan ve evde veya ağılda ısınma amaçlı kullanılabilecek çok verimli bir teknolojidir. Ayrıca tamamen pasif, sera ısıtması için kullanılacak modeli de var. Geoff Lawton’ın 31. Videosu Kanada da bir serada nasıl domates yetiştirdiklerini ve pasif ısıtma sisteminin nasıl çalıştığını anlatıyor. Pasif ısıtma sistemi sıcak iklimlerde soğutma amaçlı da kullanılabiliyor. Roket sobası prensibi ile çalışan fırınlar da var. Az yakıt kullanarak çok yemek pişirmek mümkün. Ianto Evans’ın bu konudaki kitabı ve http://www.permies.com/wood-burning-stoves.html adresinden fırınlara bakabilirsiniz.

Aquaponic, dar alanlarda gıda amaçlı balık ve sebze yetiştirme teknolojisi oldukça gelişmiştir. İnternet üzerinde tonla plan bulmak zor değil. Pazar için sebze üretirken bir yandan da alabalık veya diğer ekonomik balık türlerini üretebilirsiniz. Metrekare başına en fazla protein üreten sistemdir. Aquaponic deyince insanların aklına topraksız tarım ve kimyasal gübrelerle büyütülmüş sebzeler geliyor. Aslında bu Hydroponic olarak geçiyor. Hydroponic ticari amaçlı ve büyük ölçekli yapılan, topraksız tarım usulü. Suya eklenen sıvı gübre ve kimyasallarla sebzeler yetişiyor. Bir de Aquaculture dedikleri göllerde veya denizlerde ağlarla çevrili yerlerde yapılan sadece su ürünleri yetiştirmeye yönelik sistem var. Bizim Aquaponic bu iki sistemin arasında, tamamı ile doğal, toprak yerine ufak taşlar kullanan, gübre yerine de balıkların dışkısını kullanan kapalı bir sistem. Hem tatlı su balıkları hem de sebze yetiştirmeyi olanaklı kılan bir sistem. Hatta üzüm ve meyve ağaçları yetiştirmek için kullananlar bile var.

Rüzgar pompası, elektrik harcamadan alçak yerlerden yüksek yerlerdeki depolara su basmak için kullanılıyor. Dere yatağından veya kuyudan su çekmek için elektrik harcamadan çalışan bir sistemdir.

Hydroponic, özellikle sulama gerektiren hayvan yemlerinin dar alanlarda ekonomik olarak yetiştirilebilmesi için. Özellikle alfalfa, ay çekirdeği gibi yemlerin yetiştirilmesi için ideal. Kimyasal katılmadan sadece sazan balıkları ile hazırlanacak sıvı gübre kullanılarak çok iyi sonuçlar alınıyor. Yakaladığınız sazan balıklarını mixerden geçirip sıvı hale getiriyorsunuz. Bir miktar da şeker ekleyip, ekşi ekmek mayası koyarak mayalıyorsunuz. Hava kilidi ya da delik balon geçirilmiş bir bidonda 4 hafta mayalanmaya bırakıp süzerek kullanıyorsunuz. Sadece Hydroponic değil bahçede de rahatça kullanılabilir.

Güneş bacası, kapalı mekanlardan hava sirkülasyonu oluşturarak sıcak havanın dışarı atılmasına yarıyor. Tütsü ve kurutma fırınları içinde kullanılıyor. 2 metrelik siyaha boyanmış bir borudan başka bir şey değil.

Güneş panelleri, elektrik üretmek veya su ısıtmak için. Ayrıca balmumu eritmek, yemek pişirmek ve meyve sebze kurutmak için de kullanılabilir.

Saman balyası ve kilden evler, en iyi yalıtımı sağlayan ve ucuz maliyetli bir sistem olarak çok iyi bir teknoloji.

Yağmur olukları veya sel bentleri, suyun erozyona sebep olmadan araziye inmesi ve toprağa nüfuz etmesi için yüzyıllardır kullanılan ve şu sıralar yeniden keşfedilen sistem. P.A. Yeoman tarafından yazılan Water For Every Farm kitabı ile tekrar günışığına çıkan bir yağmur suyu toplama teknolojisi. Su problemine en iyi ve hatta tek çözüm diyebilirim. Zaten gıda ormanı düşünüyorsanız ve araziniz eğimliyse başka türlü olmuyor. Olukların göletlere bağlanması ve fazla suyun depolanması ve göletlerde balık veya kerevit yetiştirilmesi de ek bir gelir sağlayabilir.

Coppice sistemi yakacak ihtiyacımızı karşılarken ağaçları yok etmeyen bir sistemdir. İki adet 1000 m2’lik alanda uygulanabilir. Birinci alandaki ağaçlar yaklaşık 90cm yukardan kesilir ve odun olarak kullanılır. 2 sene sonra odunlar bitince ikinci alandaki ağaçlar 90 cm yukardan kesilir ve kullanılır. Bu arada birinci alanda kesilen ağaçlar sürgün vererek uzamıştır. Yakacak odunlar bitince, birinci alandaki gelişmiş sürgünler kesilerek kullanılır ve bu döngü ile devam edilir. Coppice sistemi roket sobası için uygun kalınlıkta odun üretir.

Bu sistemler bir kere kurulup sonradan değişiklik gerektirmeyecek sistemlerdir. Fakat otlağın rehabilitasyonu en az 5 sene (eğer çok kötü durumdaysa) ve mineral kompozisyonunun düzeltilmesi gene 2 seneyi bulur. Bu işler zaten yavaş olan işler. Bu arada hayvan kapasitesinin arttırılması da otlağın verimi ile doğru orantılıdır. Besleyemeyeceğiniz hayvanı barındırmanız maliyetleri yükseltir. Ayrıca meyve ağacı ve üzüm bağı düşünüyorsanız en az 3 sene gerekiyor.

Posted in Permakültür, Türkçe and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.