FizzBuzz testi

Jeff blogunda eleman alımlarında karşılaşılan yakınmalara yer vermişti. Epeydir yazacaktım bunun hakkında fakat fırsatım olmamıştı.

Yazılım Mühendisi veya programcı olarak iş görüşmelerine gittiyseniz eminim bazı testlerden geçmişsinizdir. Bu testlerde garip şekil testleri (Logo bana yapmıştı) ve bazen de bir program yazmanız istenebilir.

Jeff’in anlattığına göre FizzBuzz testi ile progam yazabilen ve yazamayan kişileri %90 ayırt etmek mümkün. Üstelik bu test çok kolay gibi görünse de bazı kıdemli programcıların bile 10 15 dakika gibi bir zamanda çözdüklerini unutmayın.

Nedir bu test? İşte aşağıda veriyorum:

1’den 100’e kadar sayıları ekrana yazacak bir program yaz. Fakat 3’ün katları için “Fizz”, 5’in katları için “Buzz” ve 3’e ve 5’e tam bölünen sayılar için de “FizzBuzz” yaz.

Çok kolay bir test evet. Ama gelin görün ki çözebilenlerin sayısı az. Kalifiye eleman bulmanın zorluğu her zaman var ama sektörün bu şekilde şişirilmesine çok feci üzüldüm. Yani bir iş ilanına 200 kişi başvuruyorsa ve 199’u bu testi yapmakta zorlanıyorsa çok yazık.

Tabii öte yandan olayın diğer yüzü baskı altında bu testi yapabilmek ve yukarıdaki gereksinim analizinden yapılacak işi tam olarak anlayabilmek önemli. Çoğu programcı okumayı bilmez (tamam gaza gelme hemen sen onlardan değilsin ) yani gereksinim dökümanlarını okur ama müşterinin ne istediğini pek düşünmez. Müşteri gibi düşünebilmek ve yapabileceği yanlışları dahi düşünebilmek te başka bir hüner.

Birde teknolojik yetersizlikler var. Analizlerde ortaya çıkan ürünü program olarak yazmaya başlayınca işler gene değişiyor. Aradaki farklar size hata ve istek olarak geri dönüyor ki hiçte iyi bir şey değil.

Şimdi cevaplarınızı bekliyorum. Hangi dil ile ve hangi platform içinyazdığınızı belirtmeyi unutmayın.

Posted in Bilişim, Türkçe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.