Maniye Domatesi mi yoksa Costoluto Fiorentino mu

Yurt dışında yaşamamız sebebiyle atalık tohumları bulmamız gerçekten çok zor oluyor. Bir de işin içine gümrük kuralları girince neredeyse imkansız. Bugün buranın bahçe marketini gezerken şu domatese rastladım. Akdenizin bağrından İtalyan Costoluto Fiorentino. Hemen bir paket aldım. Sezon da geldi zaten.

Ne kadar da bizim maniye domatesine benziyor dedim içimden. Sonra biraz araştırdım.

Aşağıdaki resim maniye domatesine ait. Ağaçlar forumundan.

Resim şu adresten alınmıştır – Maniye Domatesi

Bir de İtalyan Costoluto Fiorentino domatesine bakalım:

Resim şu adresten alınmıştır. – İtalyan Costoluto Fiorentino domatesi

Hem dış yüzeyi hem de içinin görünüşü çok benzer. Bizimki 150 yıldır unutulmuş bir domates, dolayısı ile İtalyan CF biraz daha “al benili” ve belki de tohumları saklanırken dış yüzeyindeki şekiller tercih edilmiş olabilir. Zaten ikisi de Akdeniz domatesi.

Elalem kendi domatesine bir kültür hazinesi gibi sarılırken biz neden acaba boşvermişiz. “Dış mihraklar” diyenler ağızlarına bir kürekle vursun lütfen, beni yormayın.

Biz bunlara sahip çıkmazsak kim çıkacak. Ticari miktarlarda alımı satımı yasak olsa da kendi topladığınız tohumlardan üretim yapmamızı kısıtlayacak bir kanun yok.

Bahçemi yaparken sadece atalık tohum kullanıyorum. Evimin bahçesinde bir şeyler yetiştireceksem, marketlerde bulabileceğim türleri yetiştirmek saçma geliyor.

Siz hangi atalık sebze, meyveyi dikiyorsunuz, yorum olarak atarsanız sevinirim.

Posted in Permakültür, Türkçe.

4 Comments

  1. Teşekkürler Gürkan. Yazını büyük bir ilgiyle okuduk. Maniye’nin kendine ait bir tadı var. Burada olmadığına göre, Costoluto Fioretino’yu bulursak biz de alıcaz. Bu domatesi bahçemize ekmek bize Safranbolu Maniye’sini hatırlatacak.
    Sevgiler

  2. Costoluto Genovese , San Marzano , İTalian Stallion , İzmirden gelmiş olan 7 yıldır ektiğim cherry , italyan sarı domates , marmaris patlıcanı , antep patlıcanı , bu sene ekeceğim çatalca elbasan domatesi , ince patlıcan , kıl sivri ,acı antep biberi , bal kabağı , eski cins yeşil karpuz , dikenli salatalık , 4 çeşitte 1969-70-74 yıllarından alınıp saklanmış cinsi belirsiz tohumlar var yarısını denedim çıkmadı bu sene . Seneyede deneyeceğim bakalım inşallah bir tane dahi olsa çimlendirebiliriz.
    Hiç ekemediğim sakladığım 50-60 çeşit sebze tohumuda var

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.