Karlı ve Ekolojik Küçük Ölçekli Çiftlik Örneği

Fransa’nın Normandy kasabasında La Ferme du Bec Hellouin adında permakültür tasarımlarının uygulandığı, biyo-yoğun yetiştiriciliğin yapıldığı minik bir çiftlik var. Metrekare başına üretime bakıldığında konvansiyonel tarıma göre daha fazla ürün üretiyor ve 21. yüzyıl sürdürülebilir çiftçiliği hakkında bize ışık tutuyor.

Dünyayı yelkenlisiyle gezip ekoloji dersleri veren Charles Herve Gruyer ve bir uluslararası avukat ola eşi Perrine ile kendi gıdalarını üretecek bir yer arayışına girdiler. Tarımla veya toprakla ilgili hiç bir deneyimleri ve eğitimleri yoktu. Severek yaptığım camembert peynirinin anavatanı olan Normandy kasabasında 6400 metrekarelik bir arazi satın alarak 2006 yılında hayatlarını tamamen değiştirdiler. Daha sonra çiftlikleri 18400 metrekareye genişledi.

Bu çiftlikte göletler, sebze bahçeleri, gıda ormanı, seralar, mandala bahçesi gibi pek çok öğe var. Çift hem kendi gıdasını üretmek hem de yaşadıkları topluma bir şeyler katma hayallerini gerçekleştirmek için bu serüvene atılmış. 2006’dan sonra iki yıl içinde arkadaşları ve gönüllüler ile aldıkları araziyi bir permakültür çiftliğine çevirmişler.

Cennet gibi bir çiftlik – La Ferme du Bec Hellouin

Tasarım olarak permakültürün kullanıldığı metot olarak ta biyo-yoğun yetiştiriciliğin uygulandığı çiftlikte 4 mevsim gıda üretmek mümkün. İlk öğretmenleri dolayısıyla biyo-yetiştiriciliğin babası John Jeavons.

John Jeavons – resim şu siteden alınmıştır

Seraların içinde tavuk kümesleri var. Kışın tavuklar serada serbestçe dolaşıp hem toprağı çeviriyor hemde gübreliyor. Ortam sıcak olduğu için de kışın yumurtlamayı kesmiyorlar. Sebze bahçeleri Parizyen Bahçesi denen yükseltilmiş ve 50 santimlik taze at gübresi üzerine 50 santim toprak atılarak hazırlanmış sıcak sebze yatakları şeklinde tasarlanmış. Parizyen bahçeleri altta kompost olan at gübresinin yaydığı ısıyı yukarıda ki sebzelerin kullanması ve kış boyunca sebze üretebilmek için çok iyi bir yöntem.

İkinci öğretmenleri ise kışın kesintisiz gıda üretimi hakkında kitap yazan Eliot Coleman ki zaten Eliot dayının kitapları gibi başka bir kaynak yok.

Eliot Coleman – resim şu siteden alınmıştır

Arazinin yağmur hendeği kabul etmeyen eğimi olması yüzünden terasların gerekliliği ise üçüncü öğretmenleri Avusturyalı Sepp Holzer’in metotlarını kullanmayı tavsiye etmiş. Sepp 1500 metre yükseklikte dik dağların yamacında tarım yapan bir permakültür öğretmeni. Hügelkültür sisteminin Dünyaya yayılmasına yardım etti.

Sepp Holzer – resim şu videodan alınmıştır

Permakültür, biyo-yoğun yetiştiricilik ve 4 mevsim gıda yetiştirme tekniklerini kullanarak kurdukları çiftliklerinde 10 adet mini terastan oluşan ve mevcut mikro-iklimden faydalanan sebze bahçeleri, meyve ağaçları, yemişler, böğürtlen, ahududu, üzüm ve yeşil gübrenin yetiştiği gıda ormanı, göletlerin ortasında ada olarak tasarlanmış sebze bahçeleri ile hem doğa anaya destek hem de kendileri ve yaşadıkları bölge için gıda yetiştiriyorlar. Biyo-çeşitlilik açısından çok zengin bir çiftlik burası.

Çiftliklerine doğayı entegre ettikleri için çeşitli eko-sistemler arasındaki ilişkilerden pozitif olarak yararlanmışlar. Göletlerin oluşturduğu sulak alan ve yanında ki gıda ormanı polenleme yapan yararlı böceklerin çoğalmasına neden olmuş. Ayrıca kuşlar, yılanlar, kurbağalar doğal olarak bazı böceklerin popülasyonunu kontrol ediyor.



Aztekler ve günümüzde Meksika’da halen kullanılan Çinampa tekniğinde olduğu gibi göletlerde biriken çok değerli ve zengin çamuru zaman zaman göletin ortasındaki adaya taşıyarak bir besin döngüsü oluşturmuşlar. Doğal hayat için yaşama alanı sunmasalardı bu verimli çamur oluşmayacaktı.

Her yerde yabani olarak yetişen ısırgan otu, karakafes otu ve dul avrat otu ile çok verimli ve mineral açısından zengin bir malç hazırlayarak sebze bahçelerinde kullanıyorlar. Ayırca gıda ormanından budana dallar ise kırpıntı malç olarak tekrardan kullanılıyor.

2010 yılında çiftliği ziyaret eden Fransız hükümetinin tarım bakanlığı yetkilileri üretimin çeşitliliği ve bolluğu karşısında hayrete düşmüşler. Düşük teknolojilerin kullanıldığı örnek bir çiftlik olması açısından 3-4 yıl sürecek bir deney yapmayı önermişler. Deneyin çözüm aradığı sorunlar ise şu şekilde sıralanmış.

1- Çiftlikte uygulanan permakültür teknikleri ile 1000 metrekareden ne kadar ekonomik performans alınabilir.

2- Bu ekonomik performansın sağlanabilmesi için ne kadar iş gücü gerekiyor.

2011 yılında başlayan ve 3 yıl süren araştırma ortaya çıkarmış ki tek bir çiftçi, makine kullanmadan, sadece el aletleri ile, bir yılda, 1000 metrekareden $66700 amerikan doları brüt satış yapabilecek ürün üretebiliyor. Tüm giderler çıktıktan sonra ele kalan kar ise $23000 amerikan doları. Çalışma saatleri ise haftada 43 saat (30 saat tarlada, 13 saat yönetim işleri) ve yılda 4 hafta tatil de buna dahil.

Bu arada araştırmada not edilmeyen ama gözle görülebilir biçimde çok fazla artan böcek ve kuş çeşitleri de cabası. Yani onarıcı yönü de var ki bunu parayla ölçemezsiniz.

La Ferme du Bec Hellouin halen evrim geçiren bir mikro-tarım laboratuvarı. Rakamlar gösteriyor ki küçük ölçekli biyo-yoğun permakültür teknikleri finansal açıdan başarılı ve çok daha fazla gıda üretebilir (konvansiyonel tarımda kullanılan enerji ve çıkan ürün ile karşılaştırıldığında). Perrine hanımın da belirttiği gibi doğal eko sistemler bizim işlediğimiz tarlalardan iki kat daha fazla biyokütle üretiyor ve bu biyokütleyi gıda üretimine yönlendirdiğinizde üretim için teknik olarak başka bir şey yapmanıza gerek yok.

Petrolün tükenmeye başladığı şu günlerde La Ferme du Bec Hellouin çiftliği bize çok iyi bir örnek. Dünya nüfusunu beslemek için bu yöntemlerden daha iyi bir yöntem yok. Ayrıca uzun zaman önce kaybettiğimiz doğa ile olan ilişkimizi tekrardan kurmak için bir örnek. Doğaya yaptığımız tahribatı da hızlıca düzeltmek için bir yol.

Çiftin yazdığı kitabın ismi Miraculous Abundance favori yayınevim Chelsea Green yayın evinden 2016 yılında çıkmış. Daha ben almadım, sırasını bekleyen kitaplar var. Ama sırası gelince alacağım. Umarım Türkçeye çevrilir.

Biyo-yoğun yetiştiricilik, hügelkültür ve permakültür konularında benim ücretsiz yayınladığım Sürdürülebilir Tarım kitabına da bakabilirsiniz.

 

Posted in Permakültür, Türkçe.

4 Comments

  1. Ahhhh ah hayalim böyle bir yer işte yıllarca boşa kürek çekmişim acilen hayata geçirmem lazım bu çiftlik modelini.

    Hocam o kitap çevrilsede Türkçeye 45 adet filan satar, o yüzden uğraşmazlar Sen bi güzellik yapsan da bu köylü kardeşlerine çevirsen şu kitabı

  2. ILginc. Kitabi ismarladim. Gurkan Yeniceri, makale icin tesekkurler. Sizin Surdurulebilir tarim kiatbini da download edip okumaya basladim. O da benim icin cok faydali. Ozellikle Hugelkultur.

  3. Pingback: Yaşasın Bitkilerin Kardeşliği! – Güncel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.