Kaynaklar ve Zenginlik

Mevcut kaynaklar ve zenginliğimiz deyince aklımıza ne geliyor. Sadece para ve sahip olunan taşınmazlar mı? Konu hakkında Curtis Stone’un da çok iyi bir videosu var.

Aslında olayın ufku biraz daha geniştir. Mevcut kaynaklar ve zenginliğimizi oluşturan birçok şey var. Bunları maddeler halinde sıralarsak:

1- Finansal

Bankadaki paranız, mevcut borçlarınız ve alacaklarınız finansal varlığınızı oluşturur. Bunları devlet veya başka güçler elinizden alabilir.  Tabii günümüzde kripto para birimleri bu olguyu değiştirmekte ve parayı bankaların tekelinden çıkartmakta.

Para mutluluk satın alamıyor, onun dışında her işe yarar

Sadece para değil ürettiğiniz ürünler de finansal zenginliklere girebilir. Eğer ürünlerinizi takas usulü başka mallarla değiştiriyorsanız ki örütbağında bu tür gruplar mevcut; o zaman ürünleriniz de finansal zenginliğe girer.

2- Materyal

Alet edevatlarınız, toprağınız, eviniz, arabanız bu kategoriye girer. Bunların da başka güçler tarafından elinizden alınması olasıdır.

Açgözlülük materyal açıdan gelişmeyi sağlar.

Devletler finansal ve materyal zenginlikleri kullanarak halkları idare ederler çünkü bu ikisi sanki hayatımızın en büyük ve tek zenginlikleri gibi gösterilir. Ayrıca uzun vadeli banka kredileri ve borçlar ile sistemin bir parçası halindeyseniz kurtuluş pek yoktur.

3- Sosyal

İlişkileriniz, komşularınız, yaşadığınız çevredeki insanlar, köyünüz sizin sosyal zenginliklerinizdir. Bu zenginlikleri çoğaltmak için yapabileceğiniz pek çok şey var. Akrabalar ve arkadaşlar bir telefon kadar yakınınızdadır. İş arkadaşlarınız ve profesyonel ilişkileriniz bir email kadar yakındır.

Günümüzde tanıdıkla neler yapabiliyoruz, özellikle damat olursak

Yeni ortamlara girip farklı grupta insanlarla da tanışabilirsiniz.

4- Doğal yaşam sistemleri

Ağaçlar, dereler, mağaralar, hava, toprak gibi şeyler doğal olarak var olan ve kullanımımıza sunulmuş doğal zenginliklerdir. Bu zenginlikleri kirletmeye veya yok etmeye başladığımızda kaybolmaları bize negatif olarak etki eder. Bir ağaç dikseniz veya toprağın mikrobiyolojisini destekleyecek girişimlerde bulunsanız bunun etkileri nesiller boyunca hissedilir.

Bir doğa kaldı elimizde, onu da başkaları kirletiyor

5- Deneyimler

Hayat içinde edindiğiniz deneyimler sizin birer zenginliğinizdir. Ne kadar fazla uygulama yaparsanız konu hakkındaki bilginiz de o kadar artar. Bu zenginlik boş zamanlarınızda geliştireceğiniz bir zenginliktir.

Deneyimler ayrıca zaman içinde de değişebilir. 10 yıl önce edindiğiniz bir deneyim bugün geçerliliğini kaybetmiş veya değişmiş olabilir.



Her sene farklı bir alanda kurs alın. O sene o konuyu öğrenin. Hem yeni bir deneyim kazanmış olursunuz hem de yeni bir grup insanın içine girmiş olursunuz.

6- Entelektüel

Okuduğunuz kitaplar, aldığınız diplomalar, yaptığınız uygulamalar size deneyim üstüne deneyim kazandırır. Deneyimler ne kadar fazlaysa alacağınız kararlarda o kadar pozitif etkili olacaktır.

Kütüphanenizin genişliği (tüm kitaplarınızı okuduğunuzu varsayarak) sizin entelektüel zenginliğinizi gösterir.

Öğrenmenin yaşı yok, her yeni bilgi bir nöron yaratıyor beynimizde

Yazdığınız blog, sosyal medyada paylaştığınız haber, çektiğiniz resim entelektüel zenginliğinize katkı yapar ve sizin gibi düşünen insanların sizi bulmasına yarar. Gezdiğiniz gördüğünüz yerler, tanıştığınız insanlar, rakı sofrasında sohbet ettiğiniz kişiler size entelektüel bir şeyler ekler.

7- Ruhsal

Ruhsal zenginlik sadece din ve inanışlar değildir. Etrafınızda ahlaklı bir insan olarak anılıyorsanız, sizin bildiklerinize saygı duyarak danışmaya gelenler varsa, genel olarak iyi ve yardımsever bir insan olarak biliniyorsanız ruhsal zenginliğiniz de gelişmiş demektir.

Yoga değilde ben daha çok savaş sanatları seviyorum

Tabii sizi ruhsal olarak ne tatmin ediyor sorunsalı burada çok önemli. Kimisi yoga ve meditasyon yapar, kimisi doğada balık avına çıkar, kimisi 5 vakit namazını kılar, kimisi düzenli olarak bir öksüz yetim çocuğa yardımda bulunur. Kendinizi ruhsal açıdan tatmin eden şeyi bulup besleyerek ruhsal zenginliğinizi geliştirebilirsiniz.

8- Kültürel

Edebiyat, sanat, müzik, gelenekler, özel günler, bayramlar bir toplumun kültürünü yansıtır. Sizin için bir enstrüman çalmak, yağlı boya tablo yapmak veya resim çekmek, roman okumak, doğum günlerini, yıl dönümlerini kutlamak veya çeşitli geziler tertipleyip tarihi yerleri ve olayları anmak kültürel zenginliğinizi gösterir.

Dede korkut hikayelerini kaç kişi okuyor

Ananevi gelenek ve görenekleri devam ettirmek, çocuklara yerel efsane ve masalları anlatmak, yerel danslar, folklor gibi aktivitelere katılmak kültür hazinemizi çoğaltacak etkinliklerdir.

Saydığım bu 8 hazine sizin genel zenginliğinizdir ve bazıları çok savunmasız olsa da genel olarak hangi kısımlarda çalışma yapmanız gerektiğini size gösterecektir.

Listelediğim her zenginlik için elinizde bulunanları yazarsanız, hangi alanlarda eksik olduğunuzu görebilir ve çalışmalarınızı o alanlara yoğunlaştırabilirsiniz.

Posted in Permakültür, Türkçe.

One Comment

  1. Pingback: Permakültürle Para Kazanmak – Gürkan Yeniçeri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.