Baklagil Olmayan Azot Bağlayıcılar

Azot bağlayıcı bitkiler her zaman baklagil olmak zorunda değil. Eğer gıda ormanına ekleme yapmak veya hazır meyve bahçesine entegre edecek hem yenebilir hem de azot bağlayıcı bitkiler bakıyorsanız size iğdegiller ailesinden iki önerim var.

1- Kırmızı iğde – Elaeagnus multiflora

Resim şu siteden alınmıştır

İğdegillerden olan bu bitki özellikle Çin, Kore ve Japonya’da bilinir. Ekşi acımtırak tadıyla reçellere, keklere ek meyve olarak enteresan tatlar katıyor. 2 – 8 metre boyunda büyüyebiliyor. En verimsiz topraklarda bile yaşayabilen, havadaki azotu bakteriler ile olan simbiyotik ilişkisinden dolayı köklerinde biriktirebilen bir bitkidir. Kuşları ve yabani hayatı çektiği için de oldukça yararlıdır. Yabani hayatın gübrelerinden yararlanmanızı sağlar. Meyvesi ve yaprakları geleneksel Çin tıbbında çok kullanılan bir meyvedir. Çetin kış soğuklarına ve yaz sıcaklarına çok dayanıklıdır.

2- Japon iğdesi – Elaeagnus umbellata

Resim şu siteden alınmıştır

Aynı familyadan, hemen hemen aynı özelliklere sahip bir bitkidir. Meyveleri yenebilir. Çorak, verimsiz topraklarda yaşayabilir. Azot bağlayıcı bir bitkidir ve öncü bitki olarak kullanılabilir. 4 – 10 metre uzunluğunda, çalı şeklinde büyüyen bir bitkidir. Çiçeklerinin kokusu bahar başında çok güzeldir. Antioksidan açısından çok zengin, likopen açısından adeta milyonerdir. -35 dereceye dayanır. Çekirdeklerini yiyen kuşlar tarafından yayılır.



Bu iki yemiş gıda ormanlarında ikinci veya üçüncü tepe tacını oluşturacak biçimde seyrek olarak dikilebilir. Meyve bahçelerinde her 3 veya 4 ağaçta bir dikilebilir. Azot açısından toprağı iyileştirecektir. Budamadan çıkan dalları kes-at tekniği ile malç olarak kullanılabilir.

Dikkat edilmesi gereken konu yayılıcı oldukları için (özellikle kuşlarla) kontrol edilmelidirler. Çimlenen tohumlar toplanmalı fideler sökülerek aktarılmalı veya kurutulmalıdır ki fazla yayılmasın.

Posted in Permakültür, Türkçe and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.