Yeni Sistem Hazır

En sonunda sistemin kurulumunu bitirdim. 10 adet silver perch ve bir kırmızı sazan ile sistem dönüyor. 2 senedir iki farklı sistemle takılıyordum. Olayı iyicene öğrenip gerekli malzemeyi topladıktan sonra kolları sıvayıp iki sistemi birleştirdim. Ek olarak bir çökelti filtresi de sistemin bir parçası olarak dahil edildi.

İlk olarak aşağıda gördüğünüz kısım temizlendi. Ölü Kenya kovanı bahçenin kenarına alındı. Kutu biçiminde görünen kısım benim sebze yetiştirme bahçelerimden biriydi ama tahliye tankının gireceği yer olduğu için kaldırmak zorunda kaldım. Bu kısmı 45cm kadar kazıp derinleştirdim. Daha fazla kazacaktım ama altından kaya çıktı. Balık tankından kutunun sonuna kadar 5 metrelik bir yer.

Tahliye tankının yeri

Tabii ilk yağmurlarda buraya su doldu. Aslında DuraSkrim malzemesi ile kaplayıp daha yüksek hacimli bir tahliye tankına sahip olabilirdim. Ama elimdeki malzemeyi kullanmak ve yeni bir şey almamak için epey kastırdım.

İlk yağmurda dolan çukur

Daha sonra sebze yataklarının oturacağı sehpayı inşa etmeye başladım. Elimde eski paletler ve bahçenin sınırlarında kullandığımız kalın keresteler vardı. Onları keserek 60cm boyunda ayaklar hazırladım.

Sehpanın yapım aşamaları

Ayaklarının aralarına vidaladığım çapraz tahtalar sağa sola oynamasını engelliyor. Burada tek düşünemediğim konu ileri geri oynaması oldu. Yatakları doldurunca arkaya doğru yatmaya başladı.

Sehpa neredeyse hazır

Sehpanın üzerine çaktığım palet tahtaları IBC tankların çelik levhalarını tutmak için yeterli geldi.Orta kısmına da ayak yapsaydım daha sağlam olacaktı ama elimde tahta kalmamıştı.

Sehpanın bitmiş hali

Sehpa bittikten sonra üzerine metal levhaları koyup su terazisi ile ölçerek dengeledim. Bu aşamada farkına vardım ki sifon borularından iki tanesi tahtalara denk geliyor. Biraz ayarlama ile o konuyu da hallettim.

Şekil almaya başladı.

Sonra dengeleme/tahliye tankını yerleştirdim ama biraz kesmem gerekti. Ayrıca ısı yalıtımı için kullandığım alüminyum kağıtları da tankın HDPE içliği ile metal kafesi arasına aldım.

Dengeleme tankı ve üzerinde sebze yatağı

Çökelti filtresi biraz akıtıyordu. Ayrıca ilk yaptığım platform çok derme çatma olmuştu. Hafta sonu bir arkadaşın evinde bu alttaki paleti görüp el koydum ve filtre varilinin altına daha iyi bir platform yaptım.

Çökelti filtresi

Akıntı yapan boruyu da ısıtıp biraz eğdim. Teflon bant sarıp sızdırmaması için iyice yerine bastırdım. Sonuç gayet iyi oldu. Burada resmi bulunmayan, balık tankının içindeki katı atık toplayıcı filtreyi besliyor. Balık tankında dibe çöken yemler, dışkılar ve tortu bu katı atık toplayıcı ile filtreye gelerek dibe çöküyor.

Balık tankı ve filtrenin bağlantısı

Tüm sebze yataklarını yerleştirip volkanik taşları doldurdum. Bunlar daha önce kullandığım yataklar olduğu için boşaltıp dibindeki tortuyu da yıkamam gerekti. Ayrıca iki sebze yatağında nane vardı, bunları temizlemek çok zamanımı aldı.

Yavaş yavaş ırımtüzene benzemeye başladı

Minik seramda bulunan fideleri hemen diktim. Su seviyelerini kontrol edip yağmur tankımdan takviye ettim. Bu arada ölü kovan dediğim kovana biz yokken oğul girmiş. Ana arı yaptıkları için biraz hırçındılar. Kaç kere sokulduğumun sayısını unuttum. Ama bu iş bitmeliydi artık.

Irımtüzen 2.0 aktif 🙂

Evet sevgili okuyucular, işte yeni akuaponik pardon ırımtüzen sistemim hazır. Yaklaşık 2000 litre su var. 4 sebze yatağı 4.8 metrekare ve 30cm derin. 10 adet silver perch balığım var ama bunları şutlayıp Mart ayında 30-35 alabalık alacağım.

Fideler büyüyor

 

Bir tane de ekinezya ektim

 

Frenk soğanları tekrar geri dikildi

 

Marullar baş tacımız

 

Bu da çilli marul

Posted in Irımtüzen, Türkçe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.