Ağaç Fidesi Yetiştirmek

İyi bir ağaç fidesinin gelişimi için oldukça büyük bir saksı gerekiyor. Aşılama yaşına kadar ağacın köklerinin gelişimi çok önemli. Tabii ufak saksılarda büyüyen fideler hem fazla besin alamadığı hem de yer darlığından dolayı kökleri rahat gelişemiyor ve gövdesi de aşılama yaşına geç geliyor.

Büyük saksılar çok pahallı. Bu problemin çözümü naylon bezden yapılmış alışveriş torbalarında. Bu torbalar geri dönüştürülmüş pet şişelerden yapılıyor. UV dayanıklılığı pek iyi olmasa da 2 sene gibi dayanıyor.

PET şişelerin geri dönüçtürülmesi ile üretilmiş alış veriş çantası

50 litre toprak alabiliyor bu torbalar ve eklenecek toz mineral ve gübrelerle ağaç için oldukça iyi bir başlangıç sunuyor. Ben kovada biriktirdiğim mutfak artıklarını dibine yerleştirdikten sonra üsütne gübre, kompost ve toprak karışımını koyuyorum ve fideyi ekiyorum.

Aşıladığım armutlardan biri kök çantasında büyümeye devam ediyor

Bu torbayıda alttan sürekli su çekeceği bir yere yerleştirmek gerekiyor. yada düzenli aralıklarla sulamak şart.

Gelelim bu yöntemin neden saksıdan daha iyi olduğuna. Tabii ki en iyi kök gelişimini sağladığı için. Dışarı doğru uzayan kökler hava ile karşılaşınca uzaması durur. Saksı olsaydı dönerek düğüm olacaktı. Uzaması duran kök ağacın tekrar kök uzatması için sinyal gönderir. Ve bu sayede kök gelişimi en iyi biçimde olmuş oluyor. İngilizce air-pruning (hava ile budama) deniyor bu olaya. Torbalara da root pouch yani kök torbası/cebi deniyor.

Kök gelişimi (rootpouch.com)

Bu ürünün piyasada satılanları biraz daha kalın ve UV ışınlarına dayanıklı olduğu için uzun seneler dayanabiliyor. Farklı boyları da var ve içlerinde sadece ağaç değil sebze yetiştirenler de var. 60-70 litrelik bir saksıdan çok daha ucuza satın alınabilir.

Piyasada ki root pouch ürünü
Root Pouch PET şişelerden yapılıyor.

Siz de eskiyen alış veriş torbalarını bu şekilde değerlendirebilirsiniz.

Posted in Permakültür, Türkçe and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.