Peynirli Günler

Uzun süredir yazamadım kusura bakmayın. İnsan bir kere meşgul olmaya başlayınca ipin ucu kaçıyor. Güney yarımkürede bahar geldi. Bahar ile birlikte süt aldığım çiftlikteki inek te yavrulayacak. Kasım ayı gibi gene süt almaya başlayacağız fakat bu sütte kolostrum yüksek olacağı için peynir yapımına uygun olmayacak. Kolostrum dananın beslenebilmesi için sütten önce gelen bir çeşit sıvı gıda. Bu süt ile bir tür tatlı yapıldığını duymuştum, deneyip göreceğiz. Sanırım 2 hafta gibi bir zamanda süt normale döner. Tekrar normal peynirlere geri döneriz.

Peynir cenderesini bitirdim. Tek ihtiyacım olan bir kompressör. Zamanı gelince peynir kalıplarını da sipariş edeceğim. Böylece daha geniş peynir tekerlekleri yapabileceğim. Sert peynirlerden kaşar, gouda ve isveç peyniri ile kars gravyeri peynirleri gözdelerimiz olarak belirlenmiş durumda. Mayıs ayında son aldığım çiğ süt ile bir Kars Gravyeri denemesi yaptım. Şişmesi tamamlanınca mumladım. Kasım ayında açmayı düşünüyorum. Bakalım nasıl olacak. Dolaptaki tek peynir şimdilik bu. Bir miktar da beyaz peynir kaldı. Evde doğru dürüst peynir yok yani.

Bu arada Canberra’da mutfak malzemeleri satan bir firmanın düzenlediği kurslarda beyaz peynir yapımını anlattım. Powerpoint dökümanını buradan indirebilirsiniz. 3 saat süren kurs boyunca önceden hazırladığım teleme ve 2 hafta önce yaptığım beyaz peynir tadıldı. İnsanların evde peynir yapmaya bu kadar meraklı olması beni çok sevindiriyor. Grup 33 kişi idi ve herkez memnun ayrıldı. Bir sonraki sınıf ise kolay mozzarella olacak. Şimdiden hazırlıklara başladım.

Bir hafta sonu da evde 10 kişilik bir gruba Brie ve Camembert tarzı peynirleri anlattım. Bu peynirlerin özelliği bakteri yardımı ile olgunlaşmaları ve dış yüzeyindeki beyaz küf (P. Candidum ve G. Candidum) ile hafif bir mantar tadı ve içinin de neredeyse krem peynir gibi tatlı ve sürülebilir olması. Bu Frenk peynirleri yapım aşamasında kolay fakat saklama aşamasında zorlukları var. Daha önce yaptığım Crottin ile hemen hemen aynı tariflere sahipler. Bu peynirlerin yapımını daha sonra anlatacağım.

Buzdolaplarını henüz alamadım. İyi bir indirim olmasını bekliyorum. Kontrol mekanizması hazır.

Birazda evin arkasındaki sebze bahçemden bahsedeyim. Bu kış bezelye, sarımsak ve soğan ile sınırlı bir üretim yapıyorum. İlkbahara doğru domates, patlıcan, salatalık ve evin önünde de kabak, karpuz düşünüyorum. Evin önü oldukça geniş. Sulama işini de otomatize edersem güzel olacak. Böylece çok fazla yorulmadan mis gibi kabak ve karpuzları yiyebileceğiz. 5000 litre yağmur suyumuz da hazır. Bu seneki yağmurlar iyi düşmüş olacak ki, hükümet sulama yasaklarını kaldırdı.

Şimdi işlere geri döneyim. Yoğun bir program beni bekliyor ama Allah’tan hobilere ayıracak vakit oluyor bu sıralar.

Posted in Peynir, Türkçe.

3 Comments

  1. Gürkab Bey nerelerdeydiniz? Gözlerimiz hep yazılarınızı aradı; yeni projelerinizi heyecanla bekliyoruz. Eşim bile "Gürkan Bey yeni yazı yazmıyor mu?" diye sorup duruyordu. İyi ki döndünüz! Yeni projeleri ve yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz. Selamlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.