MS Güvenlik Zirvesi

Microsoft Security Summit

8:30 – 9:30 Keynote – Microsoft Technology Update

Microsoft Güvenlik Zirvesi, Ben English’in açilis konusmasi ile basladi. Ben internet üzerinde güvenlik açisindan son günlerde sikça rastlanan güvenlik açiklarina dikkati çekerek, korunmak için neler yapilabilecegi hakkinda bilgiler verdi.

Ben English – Security Lead at Microsoft Australia

Andrew Cunningham – Product Manager for Exchange, ISA & Management Server

Açilisdan sonra Raj Nataranan, Windows Server 2003 service pack 1 kurulumu hakkinda bilgi verdi. RC1 su siralarda çikti, esas sürümde yakinda çikacak. Kurulum sirasinda isinize yaramayan servisleri ve rolleri kapatarak belirli oranda bir koruma saglayabiliyorsunuz. SUS (Software Update Services) ‘da artik WUS (Windows Update Services) ile yer degistirecek. WUS henüz beta ve ne zaman piyasaya çikacagi konusunda bir bilgi alamadim. Yakin gelecekte Microsoft ürünlerini güncellemek için MS’in sitesinde igne aramamiza gerek kalmayacak. Tüm MS ürünleri Microsoft Update hizmetinden yararlanilarak güncellenebilecek.

9:30 – 10:30 – MSDN Track – Visual Studio Team System Overview

Prashant Sridharan VS2005 ve VSTS (Visual Studio Team System) hakkinda konustu. Beta 2 2005 ilk çeyregi içinde (Mart sonu yada Nisan basi) çikacak. Enterprise Architect ve Enterprise Developer sürümleri ortadan kalkiyor. VSTS içinde 3 adet sürüm var bunlar:

VS Team Architect: Bu sürümü uygulama mimarlari kullanacak. Görsel olarak sunuculari, ag yapisini ve yazilacak Ag Hizmetlerini planlamak için olusturulmus. Ag Hizmetlerinin girdi çiktilarini ve sunacaklari metodlari da planlamak mümkün. Biraz BEA Weblogic Platform gibi olmus.

VS Team Developer: Bu sürümle gelistirme yapmak, statik ve dinamiik kod analizi, kod performansi yapmak mümkün.

VS Team Test: Her türlü test senaryosunun üretilip uygulanabilecegi bir ortam sunuyor. Senaryolari yönetmek te kolaylasiyor.

Bu arada eger VSTS’e biraz indirimli sahip olmak istiyorsaniz simdiden bir MSDN Subscription almanizi tavsiye ederim. Böylece bu sene içinde çikacak ürünlere sahip olabilirsiniz.

Gelelim resmin en altindaki VS Team Foundation bölümüne. VS Team Foundation bir Windows 2003 sunucu üzerine, SQL Server 2005 ve Sharepoint Portal ile birlikte kurulmasi gerekiyor. SQL Server 2005, VS Team Foundation ile birlikte geliyor. Ayrica bu modül MSDN Subcription ile gelmiyor ve ayri olarak satiliyor. Bir yazilim mühendisi olarak sadece VS Team Developer ile ilgilenecegiz. Eger çok gerekirse VS Team Foundation için bir istemci programi ücretsiz olarak dagitilacak. 30mb’lik bu programi kurdugunuzda VS Team Foundation sunucularina baglanabilecek ve ekibin bir parçasi olabileceksiniz.VSS neredeyse tamamen ortadan kalkiyor. VSTF herseyi bir SQL veritabani üzerinde tutuyor. Yazilim gelistirme asamalarinda kullanilan, belge takibi, görev takibi, hata takibi, raporlama, proje yönetimi ve islerin atanmasi ve takibi bu ortam ile rahatça yönetilebiliyor. Ayrica MSN Messenger veya Outlook Task sistemi ile entegre etmek için programlari koduyla beraber verecekler. VSTF ile bir proje yarattiginizda otomatik olarak bir Sharepoint siteside olusturulacak. Excel ve MS Project ile entegre olabilecek.

NProf, NUnit, NAnt gibi kullandigimiz açik kaynak ürünlerin bir karsiligi VS 2005 ile geliyor ama açik kaynak olanlar kadar fonksiyonel olacak mi görecegiz. Ag Hizmetleri gelistirirken kutular halinde UML gibi dizayn edilecek. Ben böyle olacagini söylemistim iste oldu.

VSTS ile belli bir metodoloji kullanarak gelistirme yapabileceksiniz. Örnegin metod olarak MSF Agile (bir çesit Agile Modeling fakat Microsoft gözü ile) seçerseniz, bu metod için uyulmasi gereken kurallar tanimli halde gelecek. Size sadece bu kurallara uymasi kaliyor. Metod olarak birde Formal Process Guidance var. Ayrica olan metodlari degistirmek yada yeni metodlar gelistirmek amaçli bir de editör var.

Prashant Sridharan – VS Team System Product Manager

ve Finula Crowe

11:00-12:00 – Tools For Quality Code

Nigel Watson ve Sean Salisbury bu sunumu yapti. Nigel kod yazarken kullanilacak VSTS içinde mevcut olan Kod Analizi, Kod Profilleme gibi araçlardan bahsetti. Sean ise Compuware ürünlerinden bahsetti. Compuware bu alanda 15 seneden beri hizmewt vermis bir firma ve araçlari gerçekten çok iyi. Özellikle Security Checker çok güzel bir ürün. Kod içindeki güvenlik açigi yaratabilecek kisimlari ortaya çikararak çözümler sunuyor. Bazi kurallar tanimlayarak check-in edilecek kodun belirli standartlara uymasinida saglayabiliyorsunuz. Örnegin check-in’den evvel tüm ünite testlerini geçmesi yada tüm güvenlik testlerinden geçmesi gerekliligi gibi. Bu durumda kontrol altindaki kodun bozulmamasi saglaniyor.

Sean Salisbury from Compuware

Nigel Watson – MS Australia

1:00-2:00 – Design for Operations

Bu sunumu David Lemphers ve Nigel Watson verdi. Pek aklimda bir sey kalmadi ama genel olarak Dizayn asamasinda yapilan dizaynin, yazilim uzmanlari tarafindan gelistirilirken zorlanmadan gelistirilmesi.

David Lemphers from TeamForce

2:00-3:00 – Source Control and Work Item Tracking

Bu sunumu Prashant verdi. Check-in kurallari, ünite testi, kod analizi gibi konulardan bahsetti. Shelving konusu çok ilgi çekici idi. Yazdiginiz kodu rafa kaldirip bir kotrol task’i yaratiyorsunuz. Sonra bu task’i yan masada oturan kontrolcü arkadasa gönderiyorsunuz. Kontrolcü arkadas raftan kodu alip kontrolünü yapiyor ve tekrar rafa kaldirarak task’i size geri gönderiyor. Sizde kaldiginiz yerden devam ediyorsunuz. Branching gibi fakat daha esnek bir yapiya sahip.

3:30-4:30 – ClickOnce Deployment

Bu sunumu Andrew Coates verdi. Özetle yazdiginiz bir Windows uygulamasini IIS üzerinde yayinliyorsunuz. Müsteri siteye girerek linke tikliyor ve programi kendi bilgisayarina kuruyor. Daha sonra her program çalistirildiginda yeni sürüm var mi yok mu kontrol ediyor. Eger varsa arka planda indirip kuruyor ve bir mesaj kutusu ile bildiriyor. Müsteri isterse Add Program bölümünden bir önceki sürüme dönebiliyor. Isterseniz System.Deployment isim alanini kullanarak bu islemi bir menü adimina baglayabiliyorsunuz.

Andrew Coates – Developer Evangelist

4:30-5:30 – Intro to SQL Server 2005 Programming

SQL Server artik o bildigimiz SQL Server degil. Köprünün altindan çok sular akmis akmaya da devam ediyor. Öncelikle CLR entegrasyonu göze çarpiyor. SQL Server, CLR için bir isletim sistemi görevi görüyor. Garip degil mi? Örnegin bir assembly’i SQl Server üzerine kurabiliyorsunuz. Veritabaninin bir parçasi haline geliyor ve T-SQL sorgulamalarinda kullanilabiliyor. Row_Number(), Rank(), Dense_Rank(), NTile() gibi yeni fonksiyonlar gelmis. Ayrica kullanici tanimli fonksiyonlar ve degiskenler de tam olarak destekleniyor.

Sonuç

Simdiye kadar gittigim seminerler içinde en ögretici olani idi. Pek çok yeni ürün hakkinda bilgi aldim ve önümdeki bir kaç seneyi bu dogrultuda planladim. Çok yararli oldu. Birde ismini bildigim ama kendisini hiç görmedigim kisileri artik simaen de taniyorum.

Posted in Bilişim, Türkçe.